Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Potravinářská inspekce informuje o masových konzervách s klamavými informacemi o obsahu masa

Na základě zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce stahuje společnosti Lidl z tržní sítě celou šarži dvou masných výrobků. Laboratorní analýza u nich prokázala nižší obsah masa, než uvádí výrobce na etiketě.
Potravinářská inspekce informuje o masových konzervách s klamavými informacemi o obsahu masa

Konkrétně se jedná o produkty společnosti PAMAPOL S.A. z Polska. Prvním z nich je Pikok Kuřecí maso – Sterilovaný masný výrobek – konzerva o hmotnosti 280 g s datem minimální trvanlivosti 23. 11. 2020, šarže L 15583. Výrobce na obalu uvádí, že obsahuje 80 % masa. Rozbor prokázal přítomnost 72,1 %. Druhým výrobkem je Pikok Chalupářské vepřové maso – Sterilovaný masný výrobek – konzerva, hmotnost 300 g, datum minimální trvanlivosti 20. 12. 2020, šarže L: 17660. Zde je deklarováno 89 % masa a analýza potvrdila pouhých 78,9 % masa.

Inspekce nařídila stažení předmětných šarží z prodeje a navíc kontrolovaná osoba musí u dalších pěti šarží těchto potravin nechat na vlastí náklady provést analýzu obsahu masa v akreditované laboratoři na vlastní náklady.

V loňském roce se u tohoto samého výrobce a obdobného typu konzerv vyskytl podobný problém, proto budou pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce v kontrolách i nadále intenzivně pokračovat. Prodejce teď čeká na zahájení správního řízení, ve kterém se rozhodne o uložení pokuty.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder