Potravinářská inspekce informuje o masových konzervách s klamavými informacemi o obsahu masa

Konkrétně se jedná o produkty společnosti PAMAPOL S.A. z Polska. Prvním z nich je Pikok Kuřecí maso – Sterilovaný masný výrobek – konzerva o hmotnosti 280 g s datem minimální trvanlivosti 23. 11. 2020, šarže L 15583. Výrobce na obalu uvádí, že obsahuje 80 % masa. Rozbor prokázal přítomnost 72,1 %. Druhým výrobkem je Pikok Chalupářské vepřové maso – Sterilovaný masný výrobek – konzerva, hmotnost 300 g, datum minimální trvanlivosti 20. 12. 2020, šarže L: 17660. Zde je deklarováno 89 % masa a analýza potvrdila pouhých 78,9 % masa.
Inspekce nařídila stažení předmětných šarží z prodeje a navíc kontrolovaná osoba musí u dalších pěti šarží těchto potravin nechat na vlastí náklady provést analýzu obsahu masa v akreditované laboratoři na vlastní náklady.
V loňském roce se u tohoto samého výrobce a obdobného typu konzerv vyskytl podobný problém, proto budou pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce v kontrolách i nadále intenzivně pokračovat. Prodejce teď čeká na zahájení správního řízení, ve kterém se rozhodne o uložení pokuty.