Potraviny s obsahem hmyzu
Užití hmyzu v potravinářství povolila Evropská unie v roce 2021, kdy povolila moučné červy. Doposud mezi schválené druhy patří také sarančata, larvy potemníka moučného, larvy potemníka stájového a cvrčka domácího. Larvy se mohou nabízet mražené, sušené či v podobě prášku nebo pasty. Cvrčci pouze jen jako prášek. Dalších 8 zástupců hmyzí říše je v současné době na tzv. čekací listině.
Množství hmyzu schváleného pro bezpečnou konzumaci je u nás prozatím zanedbatelné. Nicméně v tržní síti najdeme už desítky produktů s hmyzím proteinem.
Nejaktivněji se s ohledem na tyto „nové potraviny“ chová zřejmě obchodní řetězec Kaufland. Vyčlenil pro ně samostatný speciálně značený regál, kde můžete objevit v průměru 20 až 40 takto obohacených výrobků (pozn. mouky, sladké tyčinky, pražené červy i slané krekry). „Již druhým rokem zaznamenáváme zvýšený prodej. Obliba u zákazníků roste,“ prohlásila mluvčí společnosti Renata Maierl. V řádu jednotek nabízí sortiment s obsahem hmyzího proteinu také Albert. Prodej začal nedávno, ale zájem o ně, podle ředitele komunikace firmy Jiřího Marečka, roste.
Jiné zkušenosti má řetězec Penny Market. Ten v minulosti v rámci časově omezených akcí opakovaně nabízel různé pečivo s cvrččí moukou. „Vzhledem k tomu, že veřejnost není ještě na tento typ produktů zvyklá, v rámci stálé nabídky produkty ze cvrčků neprodáváme,“ uvedl jeho mluvčí Tomáš Kubík. V Globusu jste dříve z těchto alternativních potravin mohli najít tyčinky se cvrčky a larvami, o ty však moc zájem nebyl. Nyní zkouší sušené cvrčky a larvičky. „Trendy v této oblasti nadále sledujeme a věříme, že do budoucna budeme zákazníkům umět nabídnout další zajímavé novinky s obsahem hmyzu,“ sdělila mluvčí Globusu Aneta Turnovská. Obchodní řetězec Lidl prozatím zůstává stranou.
Výrobě potravin z hmyzu se věnuje několik tuzemských firem. Zmiňme alespoň průkopníky – společnosti WornUP a Sens. Hnutí SPD plánuje navrhnout novelu zákona o potravinách, která by prodejcům ukládala povinnost označovat hmyz přidávaný do výrobků červeným tučným písmem o minimální velikosti fontu 18.
Hmyz je považován za udržitelnou potravinu budoucnosti, neboť může pomoci řešit demografické problémy s rostoucí světovou populací a snižovat emise skleníkových plynů. Z pohledu výživových hodnot je velmi štědrým zdrojem bílkovin (pozn. tvoří až 60 % suché hmotnosti hmyzu) a nezanedbatelným zdrojem lipidů, mikronutrientů a jiných biologicky aktivních látek.