Původ potravin je rozhodující pro 77 procent Čechů
Původ potravin nesleduje necelá čtvrtina dotázaných (23 procent). Jedná se především o spotřebitelé s nižším vzděláním a horší finanční situací. Nejčastěji sledovaný původ, jak výsledky průzkumu ukazují je u potravin nebalených. Jedná se zejména o čerstvé zboží, jako je maso, zelenina i ovoce. Z dotázaných respondentů také vyplynulo, že o původ u trvanlivých potravin se zajímá málokdo.
Celkem 54 procent nakupujících nejčastěji sleduje původ u ovoce a zeleniny, u masných výrobků je to 42 procent, původ mléka a mléčných výrobků zajímá třetinu lidí (32 procent). Na původ trvanlivých potravin bere zřetel jen šest procent nakupujících.
Potravinám z Polska se spotřebitele vyhýbají. Výsledky průzkumu ukazují, že běžně je nekupuje 37 procent Čechů. Souvislost s touto situací jsou zřejmě spojené důvody s uváděním problémových potravin původem z Polska na český trh. Kauzy jako například kuřecí maso obsahující bakterie salmonely si pamatuje kdekdo. Nižší oblibě se také těší výrobky z Ukrajiny, ty by si nekoupilo 14 procent českých spotřebitelů. Lidé také méně nakupují potraviny z Ruska, pouhých 8 procent najde v nákupním košíků potraviny z této země.
České potraviny před zahraničními preferuje podle průzkumu 36 procent spotřebitelů.