Rozlišení nebalené a zabalené potraviny s ohledem na prodej pečiva, ovoce a zeleniny z pohledu inspekce
Za nebalenou potravinu je považováno pečivo, jež splňuje následující kritéria:
1, spotřebitel nežádal o jeho vložení do obalu (PE sáčku, papírového sáčku atp.), přičemž tato činnost byla realizována mimo provozovnu výrobce;
2, pečivo lze z obalu vyjmout bez poškození obalu, příp. je obal možné opětovně uzavřít.
U nebaleného pečiva stačí požadované značení umístit v těsné blízkosti dané potraviny.
Vyjma pečiva do této kategorie (pozn. tedy nebalených potravin) spadají aktuálně diskutované a žádané bedýnky složené ze zbytkového ovoce a zeleniny. I pro ně tedy platí výše zmíněný způsob značení.
Zabalené pečivo představují např. povidlové koláče na tácku, který je pevně obalen ve stretch fólii. V tomto případě je prodej realizován zpravidla v krátké době po zabalení. Spotřebitel o tuto službu nežádal a byla uskutečněna mimo provozovnu výrobce. Zde je rozhodující skutečnost, že potravinu nelze vyjmout bez znehodnocení obalu, tzn. jedná se tedy o zabalenou potravinu. Povinné údaje musí být uvedeny přímo na obalu.
Bližší specifikace na oficiálních stránkách SZPI (viz. "Zdroje informací" níže).