Rozsáhlá porušení legislativy v řeznictví v Hodoníně
Přímo na prodejně v chladicí vitríně objevila kontrola přes 20 kg kuřecího masa a vnitřností, které
byly prošlé. Když se inspekce následně důkladněji zaměřila na dodací listy, zjistila, že část kuřecích
jater byla dodána jako čerstvá již dříve, poté došlo k jejich zamražení, následovalo rozmražení a
vrácení na pult, kde se klamavě prodávala jako čerstvá. Vzhledem k tomu, že tento způsob jednání
může mít vliv na zdraví spotřebitele, došlo k znehodnocení těchto produktů. Následně Státní
veterinární správa nařídila jejich likvidaci, kterou uhradí provozovatel. Dalším zjištěním bylo, že
některé z drůbežích produktů vůbec nefiguruje v dodacích listech. Díky tomu vyšlo najevo, k čemuž se
provozovatel doznal, že k vykosťování a porcování kuřat dochází přímo v prostorách provozovny, aniž
by měla povolení krajské veterinární správy. U 50 kg kuřecího masa inspekce odhalila původ z Polska,
přestože jej prodejce označil za české.
S provozovatelem bude v nejbližší době zahájeno správní jednání o uložení sankce. Vzhledem
k závažnosti zjištěných skutečností mu hrozí dle platné legislativy pokuta až ve výši 50 milionů Kč.