Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Růst cen masa

V letošním roce u nás mj. citelně zdražuje maso. Za kuřecí či vepřové si ve srovnání s loňským rokem připlatíme až dvojnásobně. Na vině jsou vyšší náklady spojené s chovem zvířat i se samotným zpracováním masných výrobků.
Růst cen masa

Zvyšující se náklady pocítili především chovatele. Výrazně vzrostla cena elektřiny, plynu i krmiva. Pro představu – na farmě v Bravanticích v okrese Nový Jičín, kde chovají více než 20 tisíc kusů drůbeže, dorostou slepice do prodejní velikosti cca za 14 až 15 týdnů. Po celou dobu přitom potřebují stálou teplotu a stabilní příjem potravy. Zdražení vstupů je pro ně proto klíčové. „Jak jsem si to počítal, tak oproti loňskému srpnu mi vychází, že náklady stouply o 150 procent,“ uvedl majitel farmy Martin Lička. Problém představují také nerelevantní výkupní ceny. „Cena je pod náklady. Je to teď tak na hraně, protože v létě, kdy se netopí, jsou náklady nižší,“ doplnil s tím, že část farem již zvažuje, že v zimě skončí.

Obdobná situace je i u prasat a krav. S jejich chovem letos skončilo několik zemědělců, což dopadá i na samotné prodejce. „Masa je teď nedostatek na trhu. Když se bavíme o českém, vepřové je velký problém,“ prohlásil majitel řeznictví Patrik Gebauer.

Zdražují také restaurace. Do cen jídel se zde promítá např. i dražší olej. V minulém měsíci za něj provozní utratili namísto běžných 7 tisíc Kč o 5 tisíc Kč více. „Zdražili jsme, ale jenom o deset procent, aby to pořád bylo pro zákazníky přijatelné. Zatím se nějakým způsobem držíme, ale už jsme na cenové hranici,“ řekl majitel jedné z restaurací Michal Prokeš.

Vyšší ceny se nevyhýbají ani vejcím či mléku. Další nárůst cen masa očekávají zemědělci i restauratéři už v zimě.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder