Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Snaha o zápis české pivní kultury na seznam UNESCO

Výrobci piva se snaží, aby česká pivní kultura figurovala na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Snaha o zápis české pivní kultury na seznam UNESCO

První vlaštovka se již zadařila svazu výrobců v Jihočeském kraji. Světlý ležák se stal nápojem, kterým se Česká republika zapsala do světové pivní mapy. Možná se v brzké době podaří jej, včetně celé tuzemské pivní kultury, dostat také do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Svaz pivovarů chce usilovat o národní přihlášku. „Není to tak jednoduché, že bychom chtěli zapisovat jenom tu danou kategorii a její výrobu. Je to i o sociálním a kulturním aspektu setkávání lidí v hospodě,“ nechala do problematiky nakouknout výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. „Je to i o použitých surovinách, o sládcích. Pokud budeme všechno stíhat, tak bychom tu přihlášku měli podat příští rok v únoru,“ doplnila.

„České pivo má výbornou kvalitu a výborné renomé už nyní – minimálně v evropském regionu. Ale tohle mu samozřejmě pomůže,“ vyjádřil své sympatie k návrhu manažer pro strategii Budějovického Budvaru Robert Chrt.

Regionální přihlášku podával i svaz v Plzeňském kraji a taktéž očekává úspěch. „Když vidíte, jak je to pivo pěkně načepované, je za tím práce sládků a obchodních sládků, kteří školí lidi, aby věděli, jak s tím pivem zacházet. A také kvůli tomu sem jezdí spousta turistů,“ prohlásil emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Jestliže se zápis na seznam UNESCO uskuteční, mohlo by to mít pozitivní vliv na příliv turistů. Prioritní je však tuzemská spotřeba. Češi už téměř 30 let vedou celosvětové žebříčky v konzumaci piva (pozn. loni vypil průměrný Čech 272 půllitrů).

„První věc je, aby Češi nadále konzumovali pivo právě v hospodě. Gastronomie po covidu a po energetických šocích čelí obrovským výzvám,“ uvedl Chrt. Lidé se do hospod vrací pomalu, což však nepředstavuje jediný problém, ten další neméně palčivý přiblížil Berka: „V restauracích dojde k úpravě DPH na 21 procent. Takže se bojíme, že některé restaurace budou muset zvednout cenu.“

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder