Veřejný prodej produktů z domácí zabíjačky není povolen
Pracovníci SVS při kontrole farmářských trhů v Brně narazili na prodej tzv. prdelačky (pozn. zabíjačková polévka), k jejíž výrobě byly použity suroviny pocházející z domácí zabijačky. Inspektoři polévku na místě znehodnotili a zakázali stánkaři její další prodej. Ve správním řízení ho nyní čeká pokuta v řádu jednotek tisíců korun, neboť vyjma prodeje produktu z domácí porážky probíhala výroba této potraviny bez povinné registrace výrobny u krajské veterinární správy.
„Právě z důvodu takto úzkého a legislativou omezeného okruhu spotřebitelů, kdy chovatel v podstatě bere případná rizika spojená s podáním potraviny své rodině ‚na sebe‘, je možné konzumovat maso a orgány prasete, které nebylo veterinárně prohlédnuto,“ vysvětlil ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví SVS Jan Váňa.
Naše legislativa již dlouho nepovoluje akce typu „veřejná zabíjačka“ a to v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Pod pojmenováním zabíjačkové hody atp. lze uskutečnit událost, při níž se prase nechá porazit ve schválených jatkách a je tedy prohlédnuto veterinářem a následně rozbouráno. V tomto případě je možné nabídnout zabíjačkové pochoutky dále např. v rámci veřejného stravování či stánkového prodeje.