Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Změna limitů koncentrace olova v některých potravinách

Od 30. srpna letošního roku platí v Evropské unii (EU) přísnější limity pro obsah olova v určitých potravinách, např. v kojeneckých výživách, kořeních, vínech či soli.
Změna limitů koncentrace olova v některých potravinách

Od výše zmíněného data je na jeden kilogram soli povolen nejvýše jeden miligram olova. Ve sklizeném víně se maximální hodnota tohoto kovu od následujícího roku snižuje z 0,15 na 0,10 miligramů na kilogram. Navíc Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno zveřejnila, že olovo v potravinách i při dodržení současně nastavených limitů může narušit neurologický vývoj lidského plodu, batolat a dětí.

Boj za zpřísnění limitů odstartovala nejnovější vědecká zjištění, která uvádí, že neexistuje žádná hranice koncentrace tohoto rakovinotvorného kovu, při níž by se daly vyloučit negativní dopady na lidské zdraví.

Současně vznikly nové normy pro koncentraci kadmia v ovoci, zelenině, obilí a olejninách.

Snižování maximálních povolených hodnot veškerých karcinogenních látek patří k novému unijnímu plánu boje proti rakovině, který Evropská komise představila letos v únoru (mj. v něm sdílí úmysl výstavby sítě center pro léčbu této nemoci a za cíl si klade také zvýšení povědomí o prevenci).

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder