Změna limitů koncentrace olova v některých potravinách
Od výše zmíněného data je na jeden kilogram soli povolen nejvýše jeden miligram olova. Ve sklizeném víně se maximální hodnota tohoto kovu od následujícího roku snižuje z 0,15 na 0,10 miligramů na kilogram. Navíc Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno zveřejnila, že olovo v potravinách i při dodržení současně nastavených limitů může narušit neurologický vývoj lidského plodu, batolat a dětí.
Boj za zpřísnění limitů odstartovala nejnovější vědecká zjištění, která uvádí, že neexistuje žádná hranice koncentrace tohoto rakovinotvorného kovu, při níž by se daly vyloučit negativní dopady na lidské zdraví.
Současně vznikly nové normy pro koncentraci kadmia v ovoci, zelenině, obilí a olejninách.
Snižování maximálních povolených hodnot veškerých karcinogenních látek patří k novému unijnímu plánu boje proti rakovině, který Evropská komise představila letos v únoru (mj. v něm sdílí úmysl výstavby sítě center pro léčbu této nemoci a za cíl si klade také zvýšení povědomí o prevenci).