Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Všechny aktuality

Podravka vyhrála spor, konkurent Kucharek musí stáhnout výrobky

Výrobce kořenící směsi Podravka vyhrál po pěti letech v soudním sporu o porušování práv k ochranné známce nad polskou značkou Kucharek. Polský konkurent musí po definitivním rozhodnutí Nejvyššího soudu z trhu stáhnout své kořenící výrobky v modrém obalu, které jsou velmi podobné kořenící směsi Podravky.

Hlodavci a špína. Počet uzavřených prodejen a provozoven stoupl

V loňském roce došlo k výraznému zvýšení uzavření provozoven než tomu bylo v roce 2014. V roce 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce přerušila provoz dvě stě podnikům, jelikož nesplňovaly hygienické předpisy. O rok dříve, tedy v roce 2014 to bylo zhruba ve dvaceti případech.

Obliba českého skotu v Turecku roste. Vývoz českých býků je na vzestupu

V Turecku narůstající trend pomohl k vývozu českých býků do této země. Čeští chovatelé si pochvalují narůstající zájem o maso z českého skotu, které je ve velkém zkupováno za štědré ceny. Přestože je samotná doprava velmi drahá, dovoz se do této muslimské země vyplatí. Export skotu do Turecka v loňském roce dosáhl 780 milionů korun.

McDonald’s otevírá nový koncept Next. Přinese salátové bary a zeleninové automaty

Záměrem změny celého konceptu světového řetězce McDonald’s je vymanit se ze škatulky nezdravého a levného fast foodu. První restauraci se salátovým barem mohli navštívit v Hongkongu, kde se otevírala. Tento měnící se trend vychází také z reakce na stále větší poptávku po zdravém stravování. Americký řetězec připustil po propadu tržeb, že dosavadní koncept přestává na trhu fungovat.

Ve školách bude zákaz prodeje umělých sladidel, kečupu i kofeinu

Ministerstvo školství navrhuje ve spolupráci s resortem zdravotnictví, aby se ve školních automatech a bufetech prodávaly obložené bagety bez majonéz, dresinků, hořčice i kečupu. S tímto krokem souhlasí Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která záměr schvaluje, výhrady k tomu má Potravinářská komora.

Levným rostlinným tukům je konec. Evropská komise je chce omezit

Minulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Ovoce a zelenina do škol by měla být minimálně ze 40 procent českého původu

Ministerstvo zemědělství a Evropská unie, která přispívá školákům na ovoce a zeleninu by měla být ze 40 procent českého původu. Alespoň to navrhuje ministerstvo zemědělství v novele vládního nařízení, ta je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. V současné době pochází z 29 procent.

Boj o ceny. Zahraniční trhy jsou pro české zemědělce často obsazené

Souběh několika důvodů, jako je nízká výkupní cena mléka a vepřového pod výrobními náklady, zákaz vývozu potravin do Ruska a veliké sucho nehraje do karet českým zemědělcům.

Maso z domácí porážky už potěší více lidí

Podle současné právní úpravy se nesmějí produkty z domácí zabíjačky dále distribuovat mimo domácnost, kde se porážka koná. Například restaurace musí maso zakoupit v obchodu, i když ho mají plný mrazák, jelikož nemohou maso z domácí porážky spotřebovat.

Mráz ukončil čekání na ledové víno. Bude kvalitní

Mrazivé počasí konečně dorazilo a jihomoravští vinaři se mohli po dlouhém čekání vrhnout do plného pracovního tempa. Na výrobu ledového vína vinaře vyhnal ranní a večerní mráz. Očekává se nadprůměrná kvalita speciálních sladkých nápojů, bude ho ovšem letos málo.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder