Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Češi nakupují levné máslo jako o život. Pozor na detail, který může zkazit radost

V tržní síti je nyní k dostání neobvykle levné máslo – čtvrtkilová kostka vyjde i na méně než třicet korun. Podle Potravinářské komory ale takto nízká cena dlouho nevydrží, navíc má celý trend jeden háček.
Češi nakupují levné máslo jako o život. Pozor na detail, který může zkazit radost

"Žádná evropská mlékárna nedokáže máslo za tyto peníze při současných nákladech vyrobit," konstatoval mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. "Nízkou cenu způsobují zejména masivně uvolněné staré mrazírenské zásoby v zahraničí, kterým končí trvanlivost a musí se rychle prodat," vysvětlil Zemánek.

Jedná se o rozmrazená másla především z Belgie a Německa. Spotřebitelé však nemají možnost zjistit, že jde o rozmrazený výrobek. Evropská legislativa totiž takové označení nevyžaduje. V Česku jsou požadavky s ohledem na danou problematiku přece jen striktnější. Tuzemští výrobci musí takové máslo prodávat pod označením „stolní“.

Rozmrazeného másla ze státních hmotných rezerv, které slouží jako strategická surovina, se na českém trhu objevuje pouze naprosté minimum. „Většinou jde pak do výroby, na pulty míří zmrazené máslo zejména ze zahraničí,“ zmínil Zemánek. Na aktuálně nízkých cenách se podle něj podepisuje mj. přebytek mléčného tuku na evropském trhu.

Odborníci se shodují, že rozmrazené máslo je z hlediska bezpečnosti naprosto v pořádku. "Ale nepoužíval bych ho do krémů, hodí se spíš do vánočky," prohlásil Zemánek. "Z pohledu chuti mu chybí čerstvost a může být i lehce nažluklé z důvodů probíhajících oxidativních změn, dokonce i při mrazírenských teplotách," doplnil šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Máslo lze skladovat v mrazu maximálně dva roky, a to při teplotě nepřesahující –18 °C. Experti současně upozorňují na nevhodnost jeho opětovného zamrazování.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza poznamenal, že o levné máslo je v obchodech mimořádný zájem. "Snižují si náklady na pečení vánočního cukroví," domnívá se Prouza. 

Možnost výhodného nákupu podle mluvčího Potravinářské komory ČR dlouho nevydrží. Po vyprodání zásob by se cena měla vrátit na původní úroveň – a v delším horizontu spíše dál poroste.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder