Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Kontroly burčáku v plném proudu

Chladnější klima posunulo sklizeň vinné révy. Kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) tak začaly v letošním roce zhruba o 2 až 3 týdny později, než bývá zvykem. O to intenzivněji se jim nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) věnuje.
Kontroly burčáku v plném proudu

První kontrola prodejních míst burčáku a ČZHM proběhla 26. srpna. Doposud jich inspektoři navštívili celkem 94.

Na místě hodnotí senzorické požadavky (chuť, vůně a barva nápoje), řádné značení, průvodní dokumentaci a hygienu prodeje. Ve 20 případech odhalili pracovníci SZPI porušení právních předpisů. Šlo zejména o neúplné označování (absence výrobce, země původu hroznů, alergenů), chybějící doklady původu či zneužití tradičního názvu „burčák“ (národní legislativou chráněný výraz, který lze použít výhradně pro ČZHM vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce).  

Ve 24 případech SZPI odebrala vzorky pro laboratorní analýzu. Výsledky prozatím nejsou k dispozici (pozn. vzorky se musí nechat přirozeně prokvasit, přičemž tento proces může trvat až 6 týdnů). Rozbor prověřuje geografický původ hroznů, přítomnost syntetických barviv, množství přidané vody, obsah alkoholu aj. K odběrům inspekce přistupuje zejména v případě prodejců/výrobců, u nichž byl v minulosti zjištěn nevyhovující vzorek nebo u nových, doposud neprověřených, prodejců, kde převládá stánková forma prodeje. Mnohdy se šetření koná na základě podnětu spotřebitele.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder