Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita
Pozor na falšované masné konzervy
Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v tržní síti odhalila masné konzervy s nižším obsahem masa, než deklaroval výrobce na etiketě – a to bezmála o 20 %.
Potraviny se značkami KLASA a Regionální potraviny potvrdily svou nadstandardní kvalitu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se opětovně zaměřila na sortiment potravin nesoucí značky kvality. Výsledky kontrol výrobků se značkou KLASA či Regionální potravina za rok 2024 potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost.
Výsledky kontrol fritovacích olejů v loňském roce: každý desátý hodnocený vzorek byl přepálený
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se pravidelně zaměřuje na jakost a bezpečnost fritovacích olejů používaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Loni pracovníci SZPI zaznamenali nevyhovující stav fritovacích olejů v každé dvanácté kontrolované provozovně, každý desátý vzorek pak označili jako přepálený.
Burčák v roce 2024 očima inspekce
Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.
Výsledky kontrol olivových olejů
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se vrhla do kontrol kvality olivových olejů dostupných v tuzemské tržní síti. Legislativní požadavky nesplnilo 44,4 % hodnocených vzorků.
Kontroly prodeje vánočních kaprů 2024
Státní veterinární správa (SVS) před uplynulými vánočními svátky zkontrolovala více jak 600 stánkových prodejců kaprů. Závadu odhalila u 2,45 % z nich.
Nehumánní zacházení s rybami v tržnici SAPA
Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policí ČR provedli kontrolu pražské tržnice SAPA. U jednoho z provozovatelů tamní restaurace odhalili závažný přečin v podobě týraní ryb.
V každé čtvrté kontrolované restauraci inspekce odhalila zavádějící informace o nabízených pokrmech
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - především v restauracích a rychlých občerstveních – prověřuje, zda nedochází ke klamání spotřebitele ohledně skutečného složení nabízených pokrmů, příp. nápojů. Loni zkontrolovala celkem 194 provozoven společného stravování, přičemž nepravdivé a zavádějící informace zjistila ve 49 z nich.
Jak si vedl burčák v roce 2023
Počet nevyhovujících vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v porovnání s předchozími třemi lety v prodejní sezóně 2023 mírně vzrostl, odhalily výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina opět zabodovaly
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v rámci pravidelné kontrolní akce věnovala potravinám nesoucím ocenění značkami KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2023, podobně jako v předcházejících letech, potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost.





