Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Články v sekci Legislativa

Plýtvání potravinami

Plýtvání jídlem představuje celosvětový problém, se kterým se potýká i Česká republika. Lidé mnohdy nakupují potraviny do zásob a ve finále je nestíhají zpracovat. Platí to i pro restaurační provozy.

Nový školní rok a s ním avizovaná mírnější pamlsková vyhláška jsou tu

Od 1. září 2018 vešla v platnost upravená verze tzv. „pamlskové vyhlášky“. Mírnější maximální přípustné hodnoty pro obsah soli, tuků a cukrů umožní, aby se na pultech školních bufetů opět objevily např. obložené chleby, housky a rohlíky.

Ve školách bude zákaz prodeje umělých sladidel, kečupu i kofeinu

Ministerstvo školství navrhuje ve spolupráci s resortem zdravotnictví, aby se ve školních automatech a bufetech prodávaly obložené bagety bez majonéz, dresinků, hořčice i kečupu. S tímto krokem souhlasí Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která záměr schvaluje, výhrady k tomu má Potravinářská komora.

Levným rostlinným tukům je konec. Evropská komise je chce omezit

Minulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder