Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Nové značení brambor

Od příštího roku budou konzumní brambory vypěstované v České republice značeny Q CZ. Toto označení zákazníkům garantuje původ, kvalitu i bezpečnost dané potraviny.
Nové značení brambor

Značení Q CZ, mimo záruky českého původu, signalizuje, že pěstování brambor proběhlo s ohledem na životní prostředí a bylo s nimi nakládáno (od manipulace, přes balení, po zpracování) tak, aby byla zajištěna ochrana zdraví spotřebitelů. Mimo suroviny jako takové, se označení bude vztahovat na výrobky z brambor, např. hranolky, lupínky, kaše, atp. Český bramborářský svaz také pracuje na podobě kolektivních ochranných známek „Brambory z Vysočiny“ a „České brambory“, které by měly posloužit jako další nástroj osvěty pro spotřebitele.

Brambory, kukuřice, pšenice a rýže představují podle Českého bramborářského svazu čtveřici nejdůležitějších plodin světa. Spotřeba brambor na jednu osobu v Čechách činí cca 65 kilogramů.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder