Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Paštika ze Slovácka získala značku Regionální potravina

Označení Regionální potravina Zlínského kraje získalo osm výrobků.
Paštika ze Slovácka získala značku Regionální potravina

Slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina Zlínského kraje se uskutečnilo v rámci dožínkové slavnosti v Kroměříži. Ocenění si zde převzali výrobci za osm produktů s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi od ministra zemědělství Mariana Jurečky. Podle slov ředitelky Agrární komory Zlín Jany Brázdilové má ocenění podpořit místní výrobce a zviditelnit jejich produkty na trhu.

Mezi oceněnými firmičkami z Uherského Hradiště je obchůdek s delikatesními potravinami Michala Cahela a Libora Němce. Regionální potravinu dostali za svou zabijačkovou paštiku, ta vznikala podle tři generačního starého receptu, zmínil Michal Cahel. Mimo jiné dodal, že si ceny nesmírně váží, a to také z důvodu, že jsou na trhu teprve rok.

Celkem se soutěžilo v devíti kategorií, z toho jedna neměla svého vítěze. O ocenění usilovalo 141 výrobků od 44 výrobců. V soutěži byly nejvíce zastoupeny pekařské výrobky. Ocenění Regionální potravinou má za cíl propagovat a podporovat drobné a střední výrobce v potravinářském oboru. Zákazník si tak může být jistý výjimečností produktu, kde převažují suroviny z regionu. Značku mohou výrobci na svých oceněných potravinách užívat zdarma čtyři roky.

V současné době se může značkou chlubit 577 výrobků ze 13 regionů Čech a Moravy. Soutěž na podporu malých a středních výrobců potravin v jednotlivých krajích je projektem Ministerstva zemědělství.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder