Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Rady, které pomohou při nákupu vánočního kapra

Tradiční štědrovečerní večeře se neobejde bez obalovaného kapra. Máme pro Vás pár tipů ohledně vhodné doby nákupu, chování prodejců i podmínek uchovávání.
Rady, které pomohou při nákupu vánočního kapra

V předvánočním čase potkáte kádě s rybami téměř na každém rohu, řečeno s nadsázkou. Nenechte se však zmýlit, aby prodejci mohli svou činnost realizovat, musí dodržet stanovená pravidla, především ohlašovací povinnost místa a času vůči Státní veterinární správě. Pokud krom prodeje bude ve stánku docházet také k zabíjení, kuchání a porcování, musí mít prodejce zdravotní průkaz a ryby usmrcovat předepsaným způsobem, tzn. rybu nejdříve omráčit tupým předmětem nad očima a pak ihned vykrvit přetnutím žáber či míchy a cév těsně za hlavou. Zakázáno je odstraňovat šupiny z kapra zaživa, vytlačovat mu jikry nebo mlíčí, ohrožovat jeho oči a brát ho za skřele. Rybu lze zabít až v momentě, kdy o to požádá sám zákazník, nikdy ne předem. Jedině tak lze vyloučit prodej leklých kusů, které je nutno nechat dle stanovených požadavků zlikvidovat.

Nákup samotný nechte vždy na poslední chvíli před návratem domů (pozn. ideální časový horizont mezi nákupem a konečným zpracováním by neměl přesáhnout 24 hodin). Pokud si kapra chcete přivézt živého, zaručte mu přístup ke kyslíku, nejlépe ve vodě, po celou dobu přepravy. Může nastat situace, že kapr cestou lekne. Nic strašného se nestalo, jen je třeba ho co nejdříve vykuchat a vyjmout vnitřnosti. Řada spotřebitelů však neví, že se nedoporučuje nechávat jej plavat doma ve vaně. Voda z kohoutku totiž obsahuje chlor, díky čemuž se ryba dusí. Pokud byste ji našli leklou ve vaně a nevíte, kdy přesně k události došlo, rozhodně ji nekonzumujte.

Pozornost věnujte také velikosti.  Zde rozhodně neplatí úsloví: čím větší, tím lepší. Ideální kousek by měl vážit okolo dvou kilogramů. Tehdy bývá maso nejchutnější. „Při vyšší váze se často stává, že je kapr příliš cítit rybinou,“ vysvětluje vyhlášený český šéfkuchař Přemek Forejt. Pro zachování co nejvyšší kvality masa je dobré nastavit v ledničce teplotu na 5°C.

Závěrem bychom rádi zdůraznili, že rádoby dobrý skutek – vypustit kapra zpět na svobodu, není v tomto případě vítán. Ryba na to vzhledem k dlouhému sádkování, kdy se zbavuje bahenního pachu a nechává se vylačnit, není připravena a s téměř stoprocentní jistotou po pár dnech uhyne.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder