Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Svrchně kvašená piva budou označovány za plná. Dvanáctka zůstane ležákem

Ležák, tedy spodně kvašená 11° a 12° si nadále po změně vyhlášky ponese svůj původní název. Ministr zemědělství se tak dohodl s pivovary, ovšem finální znění vyhlášky se značením piv je v konečném závěru na Ministerstvu, uvedl iDNES slova prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Svrchně kvašená piva budou označovány  za plná.  Dvanáctka zůstane ležákem

Od sebe se svrchně a spodně kvašené pivo liší postupy při výrobě. Roli hraje například teplota, při které vzniká nebo použité kvasinky. Název ležák si produkt vysloužil výrobním postupem, kdy pivo po kvašení může ležet i více jak jeden měsíc.

Původně Ministerstvo zvažovalo, aby se značila piva názvy „plné pivo“ pro všechny „jedenáctky“ a „dvanáctky“.

Nové názvy přinesou nové kategorie

Spodně kvašená piva se budou označovat podle stupňovitosti na nealkoholická, stolní, ležáky a silná piva. Finální dohoda tak zatím podle slov Šuráňa přináší kompromis. Doposud mohli například zákazníci zakoupit pivo s označením speciál, nově tak ponese název silné pivo.
Piva plná ponesou název u současných svrchně kvašených ležáků. Podle slov prezidenta svazu se nevyřešili některé nelogičnosti. Například pokud půjde o 11° či 12° pšeničného spodně kvašeného piva, zůstane mu označení ležák.

Připomínky k vyhlášce o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí jsou v současné době podrobeny připomínkám. Ministerstvo by mělo mít všechny připomínky zpracovány do konce ledna, začátkem února by měly být změny oficiálně představeny.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder