Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Vietnamci obsazují venkovské samoobsluhy

Dlouhá otevírací doba, přizpůsobit se rychle poptávce a konkurovat silnému hráči na trhu obchodním řetězcům i přesto, že jsou u nich ceny mnohdy mírně vyšší. Tohle všechno umí zvládat vietnamští obchodníci, kteří se pomalu sestěhovávají do jednot na venkově.
Vietnamci obsazují venkovské samoobsluhy

Většina zákazníku si nakoupí hlavní nákup v některém ze sítí hypermarketů, jejichž sortiment je bohatší a cenově zajímavější, a tomu se podle slov vietnamských obchodníků těžko konkuruje. Nejtěžším obdobím bývá zima. Přes léto jsou povětšinou tržby slušné, zmínil pro iDNES Van Hieu Trinh, který má obchod s potravinami v Pláckách na severním okraji Hradce Králové.

Dnes už se nejedná o ojedinělé případy, kdy se objevují obchůdky s potravinami i ve městech pod 10 tisíc obyvatel. Přestože se nejedná o výnosný byznys, vietnamští obchodníci neuvažují o zavírání svých prodejen.

Jejich výhodou je pracovitost, dlouhá otevírací doba a schopnost se rychle přizpůsobit poptávce. Například před Velikonočním obdobím nabízejí dekorace a vajíčka, o velkých prázdninách před začátkem školního roku zase sešity a školní pomůcky.

Konkurovat se také snaží kvalitnějším a chutnějším pečivem. Někteří obchodníci nabízejí svým zákazníkům poctivé pečivo z místních pekáren, což se osvědčilo jako dobrá strategie, jak obstát před velkými řetězci. Kromě pečiva si zákazníci také rádi koupí sušenky a mléčné výrobky, v létě zase nanuky, pivo a balenou vodu.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder