17. ročník soutěže o nejlepší České biopotraviny roku 2018 má své vítěze

Celkem bylo přihlášeno 104 produktů ze všech koutů České republiky. Nejvíce se jich sešlo v kategorii Biovína a to celkem 43. Vítězem se stal Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 firmy Víno Marcinčák. Prvenství ve skupině Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal BIO Med medovicový od Ing. Dušana Michálka. Sekci Biopotraviny živočišného původu s přehledem vyhrál BIO Čerstvý sýr s bylinkami z farmy JAVORNÍK-CZ s.r.o. V Biopotravinách rostlinného původu zvolila porota jako nejlepší výrobek Meruňky s levandulí a medem – extra džem od společnosti Marmelády Šafránka s.r.o.
Naprostým vítězem a zároveň první místo v poslední sledované kategorii Steaková bio masa se stal Hovězí tenderloin steak bio z farmy Mitrovský dvůr, a.s. „Steak z Mitrovského dvora oslovil porotu svou křehkostí i vyzrálostí, jednoznačně zvítězil v kategorii steakových mas a také jako celkový vítěz. Jsem za to velmi ráda. Zralé hovězí maso z ekologického zemědělství má totiž velký tržní potenciál a přitom již teď oslovuje širokou skupinu zákazníků, kteří kvalitní maso umí ocenit,“ prohlásila manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce svou záštitu a přímou podporu této akce jen kvituje. „Segment biopotravin je SZPI dlouhodobě sledován a je mi potěšením konstatovat že s biopotravinami žádné podstatné problémy nemáme. I v této časti trhu s potravinami se tak potvrdil stabilně vysoký standard práce tuzemských výrobců,“ uvedl ústřední ředitel Ing. Martin Klanica.