Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Čeští chovatelé drůbeže cítí neustálý tlak ohledně cen. Na vině je podle nich rostoucí dovoz ukrajinského masa, které, jak se domnívají, nedosahuje stejné úrovně standardů jako produkce z Evropské unie.

Potravinářská komora požaduje zákaz prodeje potravin pod nákupní cenou. Díky tomu prý spotřebitelé postrádají přehled o skutečné ceně zboží. Zástupci obchodníků naopak argumentují, že takovéto opatření by vedlo ke zvýšení cen základních potravin.

Rostoucí cenu vajec přisuzuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá nedostatku nosnic, který trápí celou Evropu, přestavbám klecových chovů a výskytu ptačí chřipky. Navíc lze očekávat další zdražování, a to především po roce 2027, neboť začne platit zákaz ustájení klecového typu.

Cukráři a pekaři vyčkávali se stanovením ceníku vánočního cukroví. Nyní už mají jasno – většina zdraží. Na vině jsou vyšší ceny surovin, rostoucí náklady na mzdy a ceny energií.

Na jaře se kostka másla dala sehnat cca za 40 Kč, nyní ji v supermarketech běžně koupíte (pozn. vyjma akcí) i o 30 Kč dráž. V srpnu meziročně vzrostly ceny másla o více než 22 %. Na vině je především počasí a s ním spojené chování krav, resp. jejich nižší apetit, který zapříčinil menší množství tuku v mléce.

V nadcházejících dvou letech plánuje ministerstvo zvyšování spotřební daně z lihu. Daň by měla přinést finance do státní pokladny a zároveň odradit spotřebitele od konzumace škodlivých potravin. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) tento týden vládu vyzvala, aby od zvyšování spotřební daně ustoupila. Podle ní opatření nemá očekávané přínosy pro rozpočet a další růst by mohl české lihovarníky zlikvidovat.

Ministerstvo zemědělství připravuje vyhlášku, která umožní skladování vajec při vyšších teplotách, což by vedlo ke snížení ceny českých vajec v obchodech. Dokončení jejího návrhu lze očekávat nejdříve letos v září.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) svou pozornost zaměří na trh s nealkoholickými nápoji. Výstupy ze své činnosti očekává cca za rok.

V loňském roce se díky suchu a neúrodě vyšplhaly ceny olivového oleje na rekordní úroveň. Ve Španělsku, které je jeho největším producentem, se ceny od roku 2020 zvýšily až o 225 %. Tamní výrobci však přináší pozitivní zprávy – letos očekávají dobrou úrodu a pokles cen.

U spotřebitelů se opětovně zvýšil zájem o regionální potraviny. Analýza prodeje ukázala, že částečně opadly obavy z dražších lokálních produktů, které způsobila vysoká inflace. Někteří drobní výrobci však přiznávají, že mají problém dostat své produkty do velkých řetězců.