Analýza filet z aljašské tresty odhalila o dvě třetiny nižší obsah masa, než deklarovala etiketa
Vzorek, „Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%“ s datem minimální trvanlivosti 14. září 2019, byl zajištěn v Řeznictví H+H v Novém Jičíně. Na obalu prodejce uvádí podíl masa 65% hmotnosti potraviny a glazuru (pozn. vrstva ledu na povrchu ryby) 35% hmotnosti potraviny. Skutečnost je však naprosto odlišná. Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, v tiskové zprávě uvádí: „Analýza odebraného vzorku prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9 procenta hmotnosti potraviny.“ Následné testování po odkapání glazury, kdy by podíl rybího masa měl dosahovat už celých 100%, ukázalo přítomnost pouze 40,8% rybího masa.
Nepravdivými informacemi byl zákazník uváděn v omyl. S prodávajícím bude v nejbližší době zahájeno správní řízení o uložení sankce.