Bilance kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2018
Mezi stálice patří plesnivé uzeniny nebo třeba doslazovaný med. V loňském roce se však objevil i burčák, který ze 67% tvořila voda. Dalším netradičním zjištěním byly falšované extra panenské olivové oleje, které ve skutečnosti spadaly do nižší kategorie. Inspektoři narazili také na mouku a rýží s červy, mandle, jež obsahovaly moly, či ovoce a zeleninu s nadlimitním množstvím pesticidů. Mediálně nejznámější kauzou v oblasti provozoven se stalo bistro s kebabem v Hradci Králové, kde se přiotrávila řada zákazníků a v němž byla později prokázána salmonela. Bez povšimnutí pak nezůstaly ani klamavé informace na etiketách a řada dalších prohřešků.
Přestože se v loňském roce udělily pokuty za více než 100 milionů korun, meziročně jejich výše klesla o téměř 11 milionů korun a ve srovnání s rokem 2016 dokonce o necelých 27 milionů. Z dlouhodobého hlediska lze konstatovat, že podíl nevyhovujících vzorků, do něhož spadají nekvalitní, falšované či nebezpečné potraviny, se snižuje. Česká republika má na potraviny nastaveno přísnější hodnocení než ostatní státy Evropské unie, což se odráží i ve výsledcích záchytu. Z tuzemských vzorků bylo shledáno nevyhovujících 13%, z Evropské unie 16,9% a z třetích zemí 25,1%. Nejhůře při kontrolách dopadly čokolády a cukrovinky, kde byl nějaký přečin odhalen u 53,9% odebraných vzorků. Za nimi se zařadil med se 46,3% a pomyslné stupně „vítězů“ doplňuje škrob a škrobové výrobky se 45,5%. Naopak zlepšení zaznamenala inspekce u vína, které v tabulce kdysi figurovalo na předních místech. Zásluhy si v tomto případě zřejmě připisuje vinařský zákon.