Celková bilance kontrol provozoven společného stravování

V průběhu let provedla SZPI ve výše zmíněných zařízeních 73 805 kontrol. Pochybení zjistila ve 26,2 % případů (tj. při 19 512 kontrolách). Četnost porušení právních předpisů z pohledu inspekce rozhodně nelze tolerovat, a proto hodlá ve svém úsilí pokračovat.
Pozitivně lze hodnotit, že v důsledku četných návštěv inspektorů došlo postupně ke značnému snížení prohřešků - především těch, jež ohrožovaly zdraví spotřebitelů. V roce 2015, kdy kontroly v restauracích začaly, vyšlo najevo, že mnoho provozovatelů nezná základní povinnosti a SZPI na místě uzavřela 144 provozoven kvůli neakceptovatelným hygienickým podmínkám. Tento důvod se týkal 65,2 % uzavřených podniků. Loni inspekce zavřela 22 provozoven a v roce 2019 (tzn. před vyhlášením nouzového stavu) 49. V období 2015 – 2020 tedy výskyt nejzávaznějších přečinů klesl více než o dvě třetiny. Středně a méně závažná zjištění v oblasti hygieny odhalili inspektoři u 31 % ze 45 508 kontrol (pro srovnání v roce 2015 se jednalo o 36,2 % a v roce 2020 o 29,7 %).
Mezi nejčastější důvody pro uzavření se objevují: dlouhodobý nedůsledný úklid provozovny, špatný technický stav zařízení a prostor, plíseň v místnostech či v chladících zařízeních, přítomnost škůdců (včetně absence snahy odstranit tento stav), chybějící přívod teplé vody, nevhodné podmínky skladování potravin, atd.
Zlepšení vidí inspektoři s ohledem na značení alergenních látek v pokrmech, neboť v roce 2015 se chyby našly u 18 % provozovatelů, loni pouze u 5,1 % (za rok 2019 šlo o 6,1 %).
Před rokem 2015 se navíc systémově vůbec neřešilo klamání spotřebitele v podobě falšování potravin. V praxi to znamená využívání finančně méně náročných surovin, například levnější maso v kančím guláši nebo třeba použití náhražek na bázi rostlinného tuku namísto smetany ve „svíčkové na smetaně“. Problematika se týká i nápojů – „víno z Moravy“ pocházející ve skutečnosti ze Slovenska či údajně 100 % ovocný podíl v džusu, kdy realitu představuje šťáva s nižším podílem. Takovéto chování se přitom vyskytlo při každé čtvrté až pátek kontrole.
Novela zákona o potravinách, jíž v lednu schválila Sněmovna a momentálně čeká na vyjádření Senátu, by kompetence dozoru potravinového práva u provozoven otevřeného typu stravovacích zařízení přenesla právě na SZPI (pozn. doposud řeší hygienické stanice).