Hodnocení zdravotního rizika nitrosaminů v potravinách

Nitrosaminy mohou být přítomny v potravinách a vznikají při jejich přípravě či zpracování. Jde o látky s genotoxickými a karcinogenními vlastnostmi. Byly odhaleny v uzených masných výrobcích, zpracovaných rybách, pivu a dalších alkoholických i nealkoholických nápojích, sýrech, sójové omáčce, olejích, zpracované zelenině a lidském mléce. Jednou z možností, kdy se mohou tvořit, je tepelné zpracování potravin, přičemž právě tato úprava jejich obsah zvyšuje. Není proto divu, že vysoké hodnoty vykazovaly masné a rybí výrobky.
Úřad EFSA ve svém vědeckém stanovisku hodnotí toxicitu nitrosaminů pro zvířata a člověka, odhaduje dietární expozici obyvatel Evropské unie (EU) a následně posuzuje zdravotní rizika v důsledku odhadované expozice z potravy.
Nejvýznamnější skupinu potravin, která přispívá k vystavení vlivu nitrosaninům, tvoří maso a masné výrobků. Hodnocení uvádí, že z tohoto pohledu se lze obávat o zdraví všech věkových skupin evropských spotřebitelů.
Své stanovisko úřad EFSA bude sdílet s Evropskou komisí, která osloví členské státy EU s ohledem na přijetí možných opatření v rámci řízení rizika.