Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Hodnocení zdravotního rizika nitrosaminů v potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se zabýval zdravotními riziky plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách a došel k závěru, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům vyvolává zdravotní obavy.
Hodnocení zdravotního rizika nitrosaminů v potravinách

Nitrosaminy mohou být přítomny v potravinách a vznikají při jejich přípravě či zpracování. Jde o látky s genotoxickými a karcinogenními vlastnostmi. Byly odhaleny v uzených masných výrobcích, zpracovaných rybách, pivu a dalších alkoholických i nealkoholických nápojích, sýrech, sójové omáčce, olejích, zpracované zelenině a lidském mléce. Jednou z možností, kdy se mohou tvořit, je tepelné zpracování potravin, přičemž právě tato úprava jejich obsah zvyšuje. Není proto divu, že vysoké hodnoty vykazovaly masné a rybí výrobky.

Úřad EFSA ve svém vědeckém stanovisku hodnotí toxicitu nitrosaminů pro zvířata a člověka, odhaduje dietární expozici obyvatel Evropské unie (EU) a následně posuzuje zdravotní rizika v důsledku odhadované expozice z potravy.       

Nejvýznamnější skupinu potravin, která přispívá k vystavení vlivu nitrosaninům, tvoří maso a masné výrobků. Hodnocení uvádí, že z tohoto pohledu se lze obávat o zdraví všech věkových skupin evropských spotřebitelů.

Své stanovisko úřad EFSA bude sdílet s Evropskou komisí, která osloví členské státy EU s ohledem na přijetí možných opatření v rámci řízení rizika.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder