Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Hotovky pro Čechy představují jeden z nástrojů šetření

Vysoké ceny potravin přiměly značnou část lidí sáhnout po levnějších a rychlejších jídlech. Na to reagují řetězce a rozšiřují nabídku hotovek. Některé z nich dokonce nesou podpis známých šéfkuchařů. Výživoví poradci však upozorňují na možná úskalí v souvislosti se zdravím či s omezením pestré stravy.
Hotovky pro Čechy představují jeden z nástrojů šetření

Paní Radka občas doma nestihne uvařit večeři, v tomto případě klidně sáhne po polotovaru v mrazáku nebo po chlazené hotovce v supermarketu. „Je to celkem levné a rychle hotové. Celý týden takto ale jíst nejde,“ sama přiznává. Její kamarádka při vaření využije maximálně mraženou zeleninu. „Polotovary nejím, snad jen občas pizzu,“ přiznala reportérovi v obchodním řetězci v Hodoníně u boxu s mraženými potravinami.

Spotřebitelé, kteří v dnešní době odmítají utrácet v restauracích, se však stravují různě. Koupě polotovaru, navíc v akci, je vyjde oproti obědovému menu i o 100 Kč méně.

Nárůst poptávky po tomto typu pokrmů přinesla už pandemie. U online supermarketu Košík.cz dokonce šestinásobně. „Po uvolnění restrikcí samozřejmě kategorie podle očekávání klesla, na druhou stranu získala silnou základnu a v současné době prodej roste o jednotky procent. Zákazníci jsou jen výrazně náročnější na kvalitu receptur i surovin,“ sdělil jeho mluvčí František Brož. Z české klasiky nejvyšší zájem evidují u holandského řízku, svíčkové a koprové omáčky. Z mezinárodní kuchyně lidé poptávají zejména Pad Thai nebo Butter chicken. „Rostoucí oblibu hotovek u českých zákazníků ilustruje fakt, že se i nabídka dodavatelů neustále zvyšuje,“ doplnil Brož.

Své zákazníky má v tomto segmentu i obchodní řetězec Lidl. „V nabídce máme celou řadu hotových jídel. Tradiční pokrmy české kuchyně i lehčí jídla nabízíme ve dvojkomorových miskách v ochranné atmosféře. Průměrná cena se pohybuje kolem osmdesáti korun,“ prohlásil mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler. Zdůraznit kvalitu se řetězce snaží mj. spoluprací s vyhlášenými kuchaři. „Na základě poptávky Lidl do nabídky přidal Real meal Vegan jídla od Zdeňka Pohlreicha. Na výběr je například Boloňská omáčka & linguine či Soté se zeleninou & rýže Basmati. Nabídku pak doplnily také další pokrmy, které vznikly ve spolupráci s Pohlreichem,“ uvedl Myler.

Výživoví poradci ovšem výstražně zvedají prst před dlouhodobou konzumací určitých polotovarů. Stejně jako méně kvalitní trvanlivé hotovky nedokáží tělu dodat potřebné živiny. „Pokud při přípravě a skladování takových pokrmů dojde ke zničení mikroživin, stávají se z nich mrtvá jídla. Při dlouhodobé konzumaci bez zařazení pestré stravy tělu začnou chybět vitamíny, minerály či stopové prvky. Pak jde o hazard se zdravím,“ vysvětluje rizika výživová poradkyně Daniela Šupková. Zároveň přiznává, že zdravý organismus by neměl mít problém, jestliže člověk spořádá 2 či 3 porce těchto jídel týdně.

Podle názoru Františka Brože (pozn. z Košík.cz viz výše) v průběhu posledních tří let nastala v daném segmentu doslova revoluce, s ohledem na kvalitu. „Technologie šokového zamražení se stala novým standardem a díky modernizaci procesů je možné lépe než dříve udržet kvalitu a chuť. O to více dnes záleží na výrobcích než na samotném způsobu zpracování. Největší roli hraje receptura, použité suroviny, dochucení i um kuchaře, který musí mít přesah právě do následné technologie zpracování a volit takovou cestu, aby nebyla chuť jídla ovlivněna,“ vysvětlil.

Značka Hamé (pozn. spadající pod společnost Orkla Foods Česko a Slovensko) v roce 2022 rozšířila své portfolio o trvanlivá hotová jídla s přílohami, které není nutné zachlazovat. Z těch běžných můžeme jmenovat např. vepřový guláš s haluškami. „Segment hotových jídel vykazuje zajímavý růst. Ta trvanlivá není potřeba uchovávat v lednici, přitom neobsahují žádné konzervanty ani přídatné látky. Velkým bonusem těchto výrobků je rychlá a snadná příprava, stačí ohřát v mikrovlnce. Díky sterilaci při vysoké teplotě a kvalitě použitých surovin je lze skladovat při pokojové teplotě až několik měsíců,“ sdělili zástupci společnosti.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder