Inspekce věnuje pozornost farmářským trhům
I když počet závad v tomto segmentu dlouhodobě klesá, v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru nadále patří k relativně vysokým. Letní počasí navíc přináší zvýšené riziko u stánkového prodeje masných či mléčných výrobků, a proto je práce inspektorů právě v tomto období intenzivnější. „Velmi závažné zdravotní důsledky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení produktů. Povinností prodejců na trzích je udržovat zboží při stanovených teplotách. Na tuto skutečnost se při kontrolách veterinární inspektoři zejména v horkých dnech soustřeďují,“ prohlásil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Doposud se nejvíce prohřešků týkalo porušení zásad výrobní a hygienické praxe, např. nedodržení teplotního řetězce či nedostatečná ochrana před kontaminací z vnějšího okolí. Velmi často se SVS setkává také s chybami ve značení výrobků, porušením předpisů v souvislosti s jejich manipulací nebo s neuspokojivými informacemi ohledně původu zboží.
„Pravidelné kontroly farmářských trhů významně přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny živočišného původu. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců,“ dodal závěrem Semerád.