Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Italové usilují, aby se pizza dostala na seznam UNESCO

Dva milióny Italů se již podepsalo na petici, aby pizza byla zapsána jako nehmotné kulturní dědictví na seznam UNESCO. Mají strach, že zahraniční napodobeniny zničí „součást jejich národní kultury a italských dějin“.
Italové usilují, aby se pizza dostala na seznam UNESCO

Dva milióny Italů se již podepsalo na petici, aby pizza byla zapsána jako nehmotné kulturní dědictví na seznam UNESCO. Mají strach, že zahraniční napodobeniny zničí „součást jejich národní kultury a italských dějin“.

Za další ohrožující faktory označili iniciátoři kampaně, která se rozběhla v roce 2014, směrnice Evropské unie a stále vzrůstající vliv amerických fastfoodů. Boj o zapsání pizzy na seznam UNESCO podporuje také svaz neapolských pekařů pizzy. Jeho požadavkem je, aby se pizza vyráběla z výhradně italských přísad a obzvlášť důkladně se vybíralo kvalitní droždí, rajčata a čerstvá mozzarella. Péct by se měla pouze v peci vytápěné dřevem při teplotě 450 stupňů, která zajistí, že uprostřed zůstane měkká a na okrajích hnědá a křupavá.

V Itálii najdeme přes 35 tisíc pizzerií a v obchodu s pizzou je zaměstnáno cca čtvrt miliónu lidí. Podle výzkumu italského zemědělského svazu Coldiretti nejvíce pizzy na osobu za rok paradoxně konzumují Američané a to 13 kg. Druhé místo patří Italům a to se 7,6 kg na osobu za rok.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder