Italové usilují, aby se pizza dostala na seznam UNESCO
![Italové usilují, aby se pizza dostala na seznam UNESCO](/foto/31/307_560~dAz9Oa.jpg)
Dva milióny Italů se již podepsalo na petici, aby pizza byla zapsána jako nehmotné kulturní dědictví na seznam UNESCO. Mají strach, že zahraniční napodobeniny zničí „součást jejich národní kultury a italských dějin“.
Za další ohrožující faktory označili iniciátoři kampaně, která se rozběhla v roce 2014, směrnice Evropské unie a stále vzrůstající vliv amerických fastfoodů. Boj o zapsání pizzy na seznam UNESCO podporuje také svaz neapolských pekařů pizzy. Jeho požadavkem je, aby se pizza vyráběla z výhradně italských přísad a obzvlášť důkladně se vybíralo kvalitní droždí, rajčata a čerstvá mozzarella. Péct by se měla pouze v peci vytápěné dřevem při teplotě 450 stupňů, která zajistí, že uprostřed zůstane měkká a na okrajích hnědá a křupavá.
V Itálii najdeme přes 35 tisíc pizzerií a v obchodu s pizzou je zaměstnáno cca čtvrt miliónu lidí. Podle výzkumu italského zemědělského svazu Coldiretti nejvíce pizzy na osobu za rok paradoxně konzumují Američané a to 13 kg. Druhé místo patří Italům a to se 7,6 kg na osobu za rok.