Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Jak se v Čechách za 10 let změnily stravovací návyky zaměstnanců

Podle velkého mezinárodního průzkumu stravovacích návyků programu FOOD se naše stravování za posledních deset let v mnohém změnilo. Lidé častěji obědvají, méně se přejídají a zajímají se o zdravější alternativy.
Jak se v Čechách za 10 let změnily stravovací návyky zaměstnanců

Program FOOD, který se zabývá výzkumem stravovacích návyků a jeho cílem je jejich zlepšení, vznikl před deseti lety z iniciativy stravenkové společnosti Edenred v kooperaci s Evropskou unií. Teď prezentuje svá zjištění. V pracovních dnech obědvá plných 70% zaměstnanců, což je o 14% více než na začátku projektu, tj. v roce 2009. „Velkou porci vyžaduje k obědu čtvrtina Čechů a naopak 44% žádá lehčí jídla,“ doplňuje informaci manažerka programu FOOD Michaela Číhalíková. Zájem o zdravější stravu potvrzují i restaurace, kde se silná poptávka po lehčích jídlech vyšplhala z 3,5% až na 25%. Přestože jde o značný nárůst, stále se jedná o nejnižší číslo v rámci všech sledovaných evropských zemí. Důležitou roli pro českého zákazníka hraje krom dostatečného výběru také čas. Rychlé obsluze dá přednost 47% lidí. Zajímavým zjištěním je bezesporu fakt, že v porovnání s ostatními evropskými státy je pro nás nejméně podstatné, kolik za jídlo utratíme. Stále nejčastěji jíme v restauracích a jídelnách (49%), ale oproti roku 2009 (9%) se významně rozmohl trend stravování v odpočinkových místnostech (32%). Tuto skutečnost dokládá rozvoj firem zabývajících se rozvozem jídla.

Nutno dodat, že velký podíl na zlepšení situace v oblasti stravování v naší republice mají i aktivity programu FOOD. V tuzemsku jsou zaměřeny především na spolupráci s restauracemi. Existuje tu stejnojmenná síť s logem FOOD, do které nyní patří necelých 1600 restaurací. „Pravidla pro zařazení do sítě jsou jednoduchá: restaurace musí nabízet minimálně jedno jídlo připravené dle principů vyvážené stravy, poloviční porce, salát jako hlavní jídlo nebo nesmažené přílohy k hlavnímu chodu,“ uvádí Číhalíková. Tyto restaurace pak dostávají podporu v nabídkách vyvážených a zdravých jídel podle kritérií vypracovaných společností STOB, jež se zabývá hubnutím a zdravým životním stylem.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder