Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Kompletní seznam míst, kam se dostalo 1164 kg hovězího masa z Polska, jež pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden potvrdila salmonela

Díky systému evropského rychlého varování RASFF se toto pondělí naši veterináři dozvěděli o dalších 1164 kg hovězího masa z Polska, které pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden prokázala přítomnost nebezpečné bakterie salmonely. Dnes se podařilo odhalit poslední místa, kam se potenciálně závadné maso dodalo.
Kompletní seznam míst, kam se dostalo 1164 kg hovězího masa z Polska, jež pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden potvrdila salmonela

Zásilka 1164 kg hovězího masa od polského dodavatele Z. P. M. Biernacki byla přijata do skladu firmy Alda Foods s.r.o. v Řitce u Prahy. Odtud putovalo 564 kg hovězího šálu a ořechu do řeznictví AGRO-CB v Lomnici nad Lužnicí a dostalo se konečným spotřebitelům. Ti mají nárok maso vrátit prodejci. Dalších 550 kg hovězího pro své podnikání zakoupil Michal Kurtin z Kunovic. 178 kg masa se podařilo zajistit ve skladu a v nejbližší době dojde k jeho neškodné likvidaci v asanačním podniku. 372 kg masa pak bylo distribuováno do dalších deseti subjektů: do Restaurace a kulturního domu ve Svatobořicích-Mistříně (102 kg), do vinařských sklepů s ubytováním Skalák sklep ve Skalce u Ježkova (9,38 kg), do podniku Transroll v Lednici (21,3 kg), do Hotelu Rozkvět ve Veselí nad Moravou (10,7 kg), do hotelu Krystal v Hodoníně (28,42 kg), do Restaurace u Kalendů ve Strážnici (2,2 kg), do restaurace U Kačera v Hodoníně (10,2 kg), do restaurace Astoria ve Veselí nad Moravou (6,44 kg), do restaurace Koruna v Kroměříž (11,4 kg) a do řeznictví v Napajedlech (170,4 kg).

Posledních 50 kg masa z problematické šarže bylo smícháno s novou šarží a poté v celkových objemech dodáno do MD Maso s.r.o. v Klecanech u Prahy (54 kg) a do S. V. G. s.r.o. ve Strakonicích (90kg). Od společnosti MD Maso s.r.o. odkoupila maso tato zařízení:  ZŠ Obříství, Restaurace U Klokoně (Praha), Malešický mikropivovar (Praha), Special Tours (Praha) a Café Braun (Praha). Pouze 4,82 kg masa se podařilo stáhnout z Malešického mikropivovaru, zbytek byl zkonzumován. Firma S.V.G. s.r.o. pak svou zásilku rozdělila mezi Jídelnu Pod Branou (Prachatice), VELLS s.r.o. (Písek), Restauraci Loděnice s.r.o. (Lipno nad Vltavou) a Hotel a restauraci Na Nové (Volyně). Maso v těchto provozovnách veřejného stravování již bylo zpracováno.

Je třeba uvést, že nutně nemusí být nakažené veškeré maso z dané šarže. To potvrzují i kontrolní testy, které si nechal udělat Agrofert, jež do České republiky dovezl původní zásilku. „Mohu potvrdit, že námi zadané testy byly negativní. Testy prováděla tatáž akreditovaná státní laboratoř, která minulý týden v jiném vzorku masa ze stejné šarže salmonelu objevila. Celá zásilka přišla jako jedna šarže a dle platné legislativy musela být označena jako závadná a podle toho s ní následně bylo i naloženo. Zásilka měla téměř 700 kg a obsahovala zvlášť zabalené spodní hovězí šály přibližně z 50 kusů dobytka. K pochybení tudíž muselo dojít už u výrobce,“ uvedl mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka. Od počátku kauzy okolo polského hovězího masa bylo odebráno cca 200 vzorků. Z doposud známých výsledků (cca 120) byl pozitivní jeden nález.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder