Téma Restaurace
Články na IQSL.cz
Ministerstvo plánuje změnit pravomoce hygienikůHygienici nejspíš skončí s kontrolami restaurací. Ministerstvo zdravotnictví už dlouho chce, aby se jim věnovala výhradně Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Hygienici ale upozorňují, že inspektoři nestihnou zkontrolovat dostatečné množství podniků a existuje tak riziko, že jejich hygienická kvalita se zhorší.
Závažné prohřešky při skladování masa v restauraci na ZnojemskuPracovnice Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje během kontroly restaurace v okrese Znojmo odhalily hned několik přestupků s ohledem na skladování masa – neznámý původ, překročené datum použitelnosti, nevhodné teplotní podmínky, absence značení.
Na přepálený fritovací olej narazili inspektoři v každé cca desáté kontrolované provozovněStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila pravidelnou kontrolní akci s ohledem na jakost a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Zhruba v každé desáté kontrolované provozovně shledala inspekce olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.
Pivo od Nového roku podražíPo Novém roce si pivaři v českých hospodách připlatí. Od 1. ledna 2024 točené pivo přechází do vyšší sazby DPH. Cenu ovlivní i inflace, rostoucí náklady na energii a vyšší mzdy. Většina restaurací počítá se zdražením v průměru o 5 Kč.
Preferováním „meníček“ jsme v Evropě unikátníVolbu restaurace v době oběda u 4 z 5 Čechů ovlivňuje denní nabídka (nejvíce v Evropě), uvádí průzkum Barometr FOOD, který sleduje stravovací návyky napříč Evropou. Výběrem z denního menu se snažíme šetřit čas i peníze.
Inspekce odhalila problematické potraviny v restauraci v centru PrahyPracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
Meníčka vs. krabičky z domovaZaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).
Desítky lidí se po návštěvě asijské restaurace v Hradci Králové potýkají se střevními potížemiPodnět k epidemiologickému šetření přišel z kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Právě její pracovníci se obrátili na krajskou hygienickou stanici s tím, že evidují pacienty se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou. Společný jmenovatel obtíží vyšel najevo obratem – návštěva či dovoz jídla z asijské restaurace Chich foods, která sídlí centru Hradce Králové na Velkém náměstí.
Alkohol, drogy a mládež 2022Kontrolní akce zaměřená mj. na dodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorách známá pod názvem Alkohol, drogy a mládež v letošním roce svými výsledky nepotěšila. Porušení legislativy inspekce odhalila ve třetině navštívených restaurací a klubů.
Kontrola fritovacích olejů, značení alergenů a označování druhu masaStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně věnuje pozornost jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které restaurace či rychlá občerstvení používají při přípravě pokrmů. Doposud poslední šetření ukázalo, že v cca každé sedmé kontrolované provozovně je olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.
Stravování v době pandemieRok 2021 z pohledu pražských restaurací, hospod a barů nebyl zrovna ideální. Obyvatelé Prahy se k jejich návštěvám vrátili jen částečně. Nejvyšší přízně se restaurace těšily v létě, naopak první polovina roku a podzim se nesly v duchu citelných výpadků.
Pivo prozatím zdražovat nebudeNejaktuálnější data hovoří o tom, že pivovary mají to nejhorší za sebou. Začátkem roku převládal prodej lahvových a plechovkových piv, v létě se situace otáčí a už v průběhu června se prodej sudového piva dostal na hodnotu z předcovidového období. Růst zaznamenal také export.
Příprava pokrmů na přepáleném oleji rozhodně nepatřila k výjimkám ani v loňském roceStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjišťovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které se používají při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Každý pátý až šestý vzorek byl vyhodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu.
Kampaň „Zachraň hospodu“Asociace hotelů a restaurací předpovídá pokles celkové roční tržby restaurací o 40% a to za předpokladu, že do běžného režimu se vrátí v červnu. Velké pivovary nyní přišly s pomocí v podobě kampaně za záchranu hospod.
Výsledky kontrol fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních za rok 2019Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.
Od května začne platit rozdílné DPH na čepované pivoDalší vlna elektronické evidence tržeb (EET), jež má být spuštěna v květnu letošního roku, ovlivní daň z přidané hodnoty (DPH) u čepovaného piva. Zatímco ve stáncích zůstane DPH na současných 21%, v restauracích a hospodách se sníží na 10%.
Kompletní seznam míst, kam se dostalo 1164 kg hovězího masa z Polska, jež pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden potvrdila salmonelaDíky systému evropského rychlého varování RASFF se toto pondělí naši veterináři dozvěděli o dalších 1164 kg hovězího masa z Polska, které pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden prokázala přítomnost nebezpečné bakterie salmonely. Dnes se podařilo odhalit poslední místa, kam se potenciálně závadné maso dodalo.
Každé čtvrté stravovací zařízení neprošlo při kontrole fritovacích olejůPracovníci Státní zemědělské a veterinární inspekce zkontrolovali v loňském roce celkem 77 stravovacích zařízení a prověřili 93 vzorků fritovacích olejů. Výsledkem je, že každý čtvrtý vzorek nevyhověl.
Inspekce provedla kontrolu ledu v pohostinských zařízeníchStátní zemědělská a potravinářská inspekce se i letos rozhodla pro kontrolu ledu, který provozovatelé v pohostinství využívají pro chlazení nápojů. Každý druhý vzorek v testování propadl.
Nápoje v provozovnách společného stravování raději bez leduStátní zemědělská a potravinářská inspekce v průběhu roku 2017 kontrolovala mikrobiologické požadavky u pokrmů, surovin a výrobních zařízení v různých typech stravovacích zařízení. Výsledky týkající se hygienických norem ohledně ledu a jeho výroby jsou alarmující. Téměř polovina testovaných je nesplňuje.
Ústavní soud pozastavil rozběh třetí a čtvrté vlny EETÚstavní soud svým výrokem zrušil některá ustanovení zákona o elektronické evidenci tržeb. Mezi nimi především spuštění třetí a čtvrté etapy, která se měla dotknout přibližně tří set tisíc podnikatelů.
Spotřeba piva v pohostinství klesá, v domácnostech naopak rosteRok 2017 se zdá pro české pivaře velmi převratným. Na rozdíl od minulých let se snížila spotřeba čepovaného piva a naopak vzrostl prodej piva baleného.
Kvůli nepřijatelným podmínkám uzavřela potravinářská inspekce v letošním roce již 129 provozovenZávažné nedostatky v oblasti dodržování potravinářského práva, které vykazují výsledky kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, jsou důvodem k uzavírání provozoven napříč celou Českou republikou.
Protikuřácký zákon, nejčastější dotazy a odpovědiMinisterstvo zdravotnictví zveřejnilo přehled nejčastějších dotazů ohledně nového protikuřáckého zákona.
Obejít EET? Půjde to těžkoZa měsíc mají hostinští posílat účtenky na finanční správu, a tak se s novou povinností vymýšlí, jak se jí vyhnout.
Polovina prodejců alkoholu kontrolovaných ČOI klamala zákazníkyInspekce narazila ve druhém čtvrtletí letošního roku na to, že téměř polovina prodejců alkoholu klamala zákazníky. Během této doby provedla 1339 kontrol, v pondělí to oznámil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.
Letní kontroly SZPI poukázaly na špatné nakládání potravinKontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se během letních měsíců zaměřili na kontrolu ve stravovacích zařízení, jak jsou uchovávány potraviny během horkých letních dnů.
Epidemie Salmonella Enteritidis fagotyp v zemích EUV některých zemích EU od července 2015 stále probíhá epidemie bakteriemi rodu Salmonella Enteritidis fagotyp.
Prahou chodí falešný kontrolor hygieny, upozorňuje SZPIPo společných stravovacích zařízení se pohybuje člověk, který se vydává za inspektora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Pro závažné hygienické prohřešky SZPI zavřela letos už 105 provozůStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za první pololetí tohoto roku uzavřela celkem 105 provozů kvůli závažným hygienickým prohřeškům. Mezi nejčastějšími podniky to byly restaurace a další zařízení společného stravování.
Zákon o EET přinese podnikatelům nemalé výdajeElektronickou evidenci tržeb si bude muset pořídit zhruba 600 tisíc obchodníků. Tento krok si vyžádá nemalou investici, která začíná minimálně na pěti tisících korunách bez DPH a v krajních případech se může živnostník dostat až na čtyřnásobek.
Zákon o elektronické evidenci tržeb podepsal prezident ZemanPrezidentův mluvčí Jiří Ovčáček informoval o tom, že prezident Miloš Zeman podepsal dva zákony zavádějící elektronickou evidenci tržeb (EET).
Zájem o německé pivo klesl nejníže od sjednocení zeměNěmecké pivovary zaznamenaly v loňském roce pokles poptávky po tamním pivu. Z údajů spolkového statistického úřadu vyplývá, že odbyt piva na domácím trhu Němců klesl o 0,7 procenta na 79,5 milionů hektolitrů. Je to nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.
Hlodavci a špína. Počet uzavřených prodejen a provozoven stouplV loňském roce došlo k výraznému zvýšení uzavření provozoven než tomu bylo v roce 2014. V roce 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce přerušila provoz dvě stě podnikům, jelikož nesplňovaly hygienické předpisy. O rok dříve, tedy v roce 2014 to bylo zhruba ve dvaceti případech.
McDonald’s otevírá nový koncept Next. Přinese salátové bary a zeleninové automatyZáměrem změny celého konceptu světového řetězce McDonald’s je vymanit se ze škatulky nezdravého a levného fast foodu. První restauraci se salátovým barem mohli navštívit v Hongkongu, kde se otevírala. Tento měnící se trend vychází také z reakce na stále větší poptávku po zdravém stravování. Americký řetězec připustil po propadu tržeb, že dosavadní koncept přestává na trhu fungovat.