Kontrola fritovacích olejů, značení alergenů a označování druhu masa
Celkem pracovníci SZPI navštívili 48 provozoven společného stravování a zhodnotili 54 vzorků fritovacích olejů. Proběhlo jak senzorické posouzení (vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atp.), tak laboratorní analýza (měření obsahu tzv. polárních látek a stanovení polymerních triacylglycerolů). Ve 13 % případů zjistili, že je olej „přepálený“ a tedy nevhodný k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U 2 vzorků navíc laboratoř potvrdila velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.
Inspektoři se mj. zaměřili také na dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. Znečištěná zařízení shledali u 8 % kontrolovaných provozoven.
V porovnání s přechozími roky, kdy např. v roce 2020 byl nevyhovující fritovací olej zjištěn ve více než 17 % hodnocených vzorků, došlo k mírnému zlepšení. Nicméně situaci stále nelze považovat za uspokojivou, a proto SZPI ve svém úsilí nepoleví ani v budoucnu.
V rámci kontrol bylo hodnoceno i značení výskytu alergenních látek. Rozbor měl ověřit, zda pokrmy obsahují pouze deklarované alergenní látky (pozn. uvedené v jídelním lístku či jinou formou). U 22 % hodnocených vzorků pokrmů laboratoř ukázala přítomnost neavizovaných alergenů.
SZPI uskutečnila také kontrolní akci zaměřenou na druhovou pravost masa. Ve 20 % hodnocených vzorků analýza identifikovala alespoň částečnou přítomnost druhu masa, které nebylo v souladu s nabídkou. Došlo tak k uvedení spotřebitele v omyl s ohledem na skutečné složení pokrmu.