Kontroly točených zmrzlin na Vysočině
„Během měsíce května a června jsme udělali celkem padesát cílených kontrol zaměřených na ověření úrovně hygieny stánkového prodeje a zdravotní nezávadnosti výroby točené zmrzliny vyráběné takzvanou studenou cestou,“ uvedl ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Vysočina Zdeně Novotný.
Laboratorním vyšetřením neprošlo 13 z 25 odebraných vzorků. „Šlo převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji. Dále pak byly odebrány vzorky zmrzlin s příchutí smetany, kokosu, jahody a čokolády. Z osmnácti odebraných vzorků vanilkové zmrzliny jich dvanáct nevyhovělo legislativním požadavkům na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin. Tedy celých 66 procent. Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ upřesnil Novotný. Jde sice o patogenní bakterie, které ve většině případů nezpůsobí akutní onemocnění, ale zároveň je není radno přehlížet.
Hygienici se shodují, že výsledky kontrol jasně ukazují na nedodržování hygienických zásad při výrobě zmrzliny a nedostatečnou sanitaci zmrzlinových strojů a pomůcek výroby, a proto ve své činnosti rozhodně nepoleví.