Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Kontroly točených zmrzlin na Vysočině

V horkém letním počasí chladivá pochoutka doslova vábí. Nicméně se jedná o jednu z pochutin, díky níž Vám mohou hrozit i zdravotní obtíže. Například na Vysočině při kontrolách nevyhověla více než polovina testovaných vzorků.
Kontroly točených zmrzlin na Vysočině

„Během měsíce května a června jsme udělali celkem padesát cílených kontrol zaměřených na ověření úrovně hygieny stánkového prodeje a zdravotní nezávadnosti výroby točené zmrzliny vyráběné takzvanou studenou cestou,“ uvedl ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Vysočina Zdeně Novotný.

Laboratorním vyšetřením neprošlo 13 z 25 odebraných vzorků. „Šlo převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji. Dále pak byly odebrány vzorky zmrzlin s příchutí smetany, kokosu, jahody a čokolády. Z osmnácti odebraných vzorků vanilkové zmrzliny jich dvanáct nevyhovělo legislativním požadavkům na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin. Tedy celých 66 procent. Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ upřesnil Novotný. Jde sice o patogenní bakterie, které ve většině případů nezpůsobí akutní onemocnění, ale zároveň je není radno přehlížet.

Hygienici se shodují, že výsledky kontrol jasně ukazují na nedodržování hygienických zásad při výrobě zmrzliny a nedostatečnou sanitaci zmrzlinových strojů a pomůcek výroby, a proto ve své činnosti rozhodně nepoleví.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder