Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

V Královéhradeckém kraji včera odstartovala sezona samosběru jahod. První otevřenou plantáž bylo možné navštívit ve Lhotě pod Libčany. Lidí přišlo tolik, že po pár minutách zemědělci museli další sběrače odmítat. Jahod se letos kvůli mrazům totiž urodilo málo.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Spotřebitelé brzy zaznamenají nárůst cen mouky. Na vině jsou vyšší náklady za potravinářskou pšenici. Část výrobců předpokládá zdražení až o 15 %.

V České republice funguje sedm cukrovarů, nicméně v blízké době zřejmě dojde ke změně. Jeden ze dvou provozů rakouské firmy Agrana, která tu má skrze společnost Moravskoslezské cukrovary fabriky v Hrušovanech nad Jevišovkou a v Opavě, s velkou pravděpodobností skončí.

K inflaci v poslední době značně přispívají nápoje. Jako příklad lze uvést cenu stoprocentního pomerančového džusu, u něhož zdražila surovina kvůli suchu či chorobám pomerančovníku.

Čeští chovatelé drůbeže cítí neustálý tlak ohledně cen. Na vině je podle nich rostoucí dovoz ukrajinského masa, které, jak se domnívají, nedosahuje stejné úrovně standardů jako produkce z Evropské unie.

Rostoucí cenu vajec přisuzuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá nedostatku nosnic, který trápí celou Evropu, přestavbám klecových chovů a výskytu ptačí chřipky. Navíc lze očekávat další zdražování, a to především po roce 2027, neboť začne platit zákaz ustájení klecového typu.

Cukráři a pekaři vyčkávali se stanovením ceníku vánočního cukroví. Nyní už mají jasno – většina zdraží. Na vině jsou vyšší ceny surovin, rostoucí náklady na mzdy a ceny energií.

Na jaře se kostka másla dala sehnat cca za 40 Kč, nyní ji v supermarketech běžně koupíte (pozn. vyjma akcí) i o 30 Kč dráž. V srpnu meziročně vzrostly ceny másla o více než 22 %. Na vině je především počasí a s ním spojené chování krav, resp. jejich nižší apetit, který zapříčinil menší množství tuku v mléce.

V loňském roce se díky suchu a neúrodě vyšplhaly ceny olivového oleje na rekordní úroveň. Ve Španělsku, které je jeho největším producentem, se ceny od roku 2020 zvýšily až o 225 %. Tamní výrobci však přináší pozitivní zprávy – letos očekávají dobrou úrodu a pokles cen.