Léčebná síla borůvek
Drobné modré bobulky se těší velké oblibě. Málokdo však tuší, že krom skvělé chuti mají blahodárné účinky na naše zdraví. Britská studie prokázala, že pomáhají zmírnit počáteční příznaky demence. Spořádáte-li denně hrst borůvek, zlepší se Vaše paměť i schopnost soustředění. Vděčí za to antokyanům – rostlinným látkám, jež dodávají ovoci jeho typickou barvu. Jejich rostlinná barviva zároveň chrání jemné oční cévy před poškozením a zmíněný antokyan může dokonce vylepšit noční vidění.
Borůvky zvyšují hladinu monoxidu dusíku v krvi, čímž dochází k rozšiřování tepen a následnému žádoucímu poklesu krevního tlaku. Pravidelnou konzumací, byť malého množství, snížíte nebezpečí vzniku chorob srdce a cév. Některé výzkumy uvádí, že jíte-li tyto lahodné plody každý den, klesá riziko onemocnění rakovinou. Velmi pozitivně působí na střeva, která pročistí. Současně náš organismus celkově chrání před viry, plísněmi a bakteriemi.
Zejména ženy jistě zaujme informace, že borůvky zachycují molekuly, které poškozují buňky. Brání tak pokožku před projevy stárnutí a patologickými změnami. Vysoký obsah vitaminů C a E napomáhá svěžímu vzhledu pleti a redukuje tvorbu nevzhledných vrásek.
Borůvky nabízí celou škálu využití. Čerstvé je můžete pojídat samostatně nebo si s nimi vyhrát. Výborně se hodí do jogurtu, ovesné kaše, sladkých dezertů i na přípravu mléčného koktejlu. Případné zásoby lze zamrazit, nasušit, zavařit nebo z nich vyrobit marmeládu.