Léčebná síla borůvek
![Léčebná síla borůvek](/foto/15/682_560~eA1ywf.jpg)
Drobné modré bobulky se těší velké oblibě. Málokdo však tuší, že krom skvělé chuti mají blahodárné účinky na naše zdraví. Britská studie prokázala, že pomáhají zmírnit počáteční příznaky demence. Spořádáte-li denně hrst borůvek, zlepší se Vaše paměť i schopnost soustředění. Vděčí za to antokyanům – rostlinným látkám, jež dodávají ovoci jeho typickou barvu. Jejich rostlinná barviva zároveň chrání jemné oční cévy před poškozením a zmíněný antokyan může dokonce vylepšit noční vidění.
Borůvky zvyšují hladinu monoxidu dusíku v krvi, čímž dochází k rozšiřování tepen a následnému žádoucímu poklesu krevního tlaku. Pravidelnou konzumací, byť malého množství, snížíte nebezpečí vzniku chorob srdce a cév. Některé výzkumy uvádí, že jíte-li tyto lahodné plody každý den, klesá riziko onemocnění rakovinou. Velmi pozitivně působí na střeva, která pročistí. Současně náš organismus celkově chrání před viry, plísněmi a bakteriemi.
Zejména ženy jistě zaujme informace, že borůvky zachycují molekuly, které poškozují buňky. Brání tak pokožku před projevy stárnutí a patologickými změnami. Vysoký obsah vitaminů C a E napomáhá svěžímu vzhledu pleti a redukuje tvorbu nevzhledných vrásek.
Borůvky nabízí celou škálu využití. Čerstvé je můžete pojídat samostatně nebo si s nimi vyhrát. Výborně se hodí do jogurtu, ovesné kaše, sladkých dezertů i na přípravu mléčného koktejlu. Případné zásoby lze zamrazit, nasušit, zavařit nebo z nich vyrobit marmeládu.