Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Meníčka vs. krabičky z domova

Zaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).
Meníčka vs. krabičky z domova

Průměrná cena poledního menu, bráno v celorepublikovém měřítku, se za poslední 3 roky zvýšila o 54 Kč, a to na současných 180 Kč. Výjimku představuje Vysočina, kde je cca o 20 Kč nižší. „Je tam nárůst v ceně poledního menu, což ovšem nepokrývá zvýšené náklady, které s tím souvisí,“ vysvětlil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Přičemž dodal, že náklady restauratérů vzrostly loni průměrně až o 40 %. Promítly se do nich především ceny energií a surovin, nájemné či mzdy zaměstnanců.

Výše zmíněný průzkum, který si objednala stravenková společnost, také říká, že právě cena významně přispěla k tomu, že si lidé začali do práce více nosit jídlo z domova. To potvrzuje i paní Marie z Polné, která prohlásila: „Pohodlnější je restaurace, ale ekonomičtější a rychlejší pro mě kvůli práci je krabička.“

Na potřeby svých lidí mnohdy reagují i zaměstnavatelé. Jako příklad můžeme uvést Městský úřad v Havlíčkově Brodě. „Máme lednici, mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici. Městský úřad má zhruba 160 zaměstnanců a mnoho z nich, ne-li většina, si skutečně nosí jídla do krabiček. Ceny v restauracích narostly, takže bych viděla důvod tam,“ uvedla mluvčí úřadu Elena Doležalová.

„Je znát, že zájem o meníčka klesl. Dělali jsme jich třeba 120, teď je to 60,“ nabídla pohled z druhé strany vrchní restaurace Kozlovna v Havlíčkově Brodě Jana Komárková.

Odliv zákazníků přitom dle dat Asociace hotelů a restaurací ohrožuje zejména venkovské podniky.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder