Mráz ukončil čekání na ledové víno. Bude kvalitní
Vinaři se po Novém roce v posteli moc neohřáli. Ideální teplotou pro sbírání zmrzlých hroznů musí teploměr ukazovat alespoň osm stupňů pod nulou. Sběrači sledují předpověď počasí každý den po hodinách a jsou v pohotovosti vyrazit při prvním mrazu na vinici. Zima sběrače vylákala z postele hned nad ránem, jelikož ten největší přichází okolo čtvrté hodiny. Ještě se ani nerozednilo a na polích s vinicemi jste mohli už z dálky vidět světla reflektorů vycházející z traktorů. Každý ledový střapec je ručně štípán do košíku, kterým je každý sběrač vybaven. Jednalo se o velmi rychlou akci, kdy většina vinařů už má všechno sklizeno.
Letošní rok jihomoravské vinaře hodně napínal. Mrazivá noc, kdy teplota ukazovala alespoň dvakrát pod mínus sedm stupňů Celsia se dostavila až v posledních dnech. Výrobní náměstek z Znovínu Znojmo Antonín Zatloukal, který se sběru vína také učastnil si oddechl se slovy, že mají všechno sklizeno. Celkem sklidili 970 kilogramů Ryzlinku rýnského s cukernatostí přes 35 stupňů. Uvedl zpravodajský portál pro jihomoravský kraj IDNES.
Vinaři se shodují, že příchod silnějších mrazů je malým zázrakem, jelikož řada z nich mrazy vyhlížela už od prosince. Kdo po Novém roce nereágoval dostatečně rychle, pravděpodobně se už ledového vína nedočká. S příchodem oteplení totiž může hrozny napadnout plíseň.
Ledové víno je pro pěstitele každý rok sázka do loterie. Počasí už dlouhodobě ledovému vínu příliš nepřeje. V minulém roce nemrzlo téměř vůbec, a proto pro letošní rok s výrobou ledového vína počítala jen malá část vinařů. Jak se shodují vinaři, je to rok od roku čím dál větší risk. Například Antonín Koníček z Agrodružstva Nový Šaldorf hrozny na výrobu ledovky vůbec nezachovával.
Ačkoliv byl tento rok slabším ročníkem, na jeho cenu by to nemělo mít vliv. Vinařství jsou zásobeny z předchozích let. Zájemci si ho budou moci dopřát okolo 500 korun za malou láhev o obsahu 0,375 litrů.