Na Moravě nařídila inspekce likvidaci falešného vína

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se po novele zákona o vinohradnictví a vinařství, jež vstoupila v platnost loni, hojně věnuje kontrolám výroby vína a vinařských produktů a ostatním fázím, které končí uvedením výrobků na trh. Zmiňovaná úprava zákonu přinesla mimo jiné povinnou ochrannou lhůtu deseti dnů od nahlášení přijetí vína ze zahraničí, během které musí zůstat víno v provozovně příjemce. Právě v této době provedli kontroloři odebrání vzorku z 50l KEG sudu v provozovně společnosti DAJOZ s.r.o. Jednalo se o bíle, polosladké víno odrůdy Pálava, jehož výrobcem je Juraj Uhlár a zemí původu Slovensko. V laboratoři byl zjištěn přídavek 84% vody a 28,6 gramů sacharózy na jeden litr. Oboje se řadí k nepovoleným enologickým postupům, proto inspekce nařídila likvidaci dané šarže.
Informace bude vloženo do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS a kontrolovanou osobu čeká správní řízení o uložení pokuty.
Zdroje informací
- SZPI - Potravinářská inspekce zjistila víno odrůdy Pálava s přídavkem vody 84% [1.6.2018]
- FOODNET - Tisková zpráva SZPI - Potravinářská inspekce zjistila víno odrůdy Pálava s přídavkem vody 84% [1.6.2018]
- Aktuálně - Víno, které obsahovalo 84 procent vody a dodatečný cukr, nechala potravinářská inspekce zlikvidovat [1.6.2018]