Nápoje v provozovnách společného stravování raději bez ledu
Inspekce při kontrole prověřovala, zda jsou patogenní organismy (např. bakterie Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, hepatitida A, aj.) přítomny pouze v povoleném limitu. „Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity,“ shrnuje nejzávažnější zjištění mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce pan Pavel Kopřiva.
Vzorky ledu inspektoři odebírali v restauracích, barech, pivnicích, cukrárnách, kavárnách, hernách a dalších provozovnách. Nadlimitní množství zjistili u bakterie Eschirechia coli (E.coli), enterokoků, koliformních bakterií a počtu kolonií při 22 a 36 stupních Celsia, jež mohou způsobovat zdravotní potíže.
Proviněným provozovatelům nařídili důslednou dezinfekci výrobníků ledů a zároveň jim uložili nařízení provést následný mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři, který si sami uhradí. V případě potřeby navíc nakázali zaktualizovat Sanitační řád podniku či zpravování zásad HACCP. „S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018,“ dodal pan Pavel Kopřiva.
Podobné problémy nejsou jen v České republice. V červnu 2017 se s nimi potýkaly i řetězce kaváren ve Velké Británii, kde v kostkách ledu byly odhaleny koliformní bakterie vyskytující se ve fekáliích.
Zdroje informací
- SZPI - Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity [11.1.2018]
- Novinky - Pozor na nápoje s ledem. Téměř polovina ledů nesplňuje hygienické normy [11.1.2018]
- iDNES - Pozor na led v nápojích. Nevyhovující byl v polovině restaurací, tvrdí inspekce [11.1.2018]