Pít ano, z plastové lahve ne

Při konzumaci balené vody do sebe člověk může dostat až 120 tisíc částic plastu ročně, uvádí studie publikovaná v odborném časopise Environmental Science & Technology. Bude-li však plastová láhev vystavena vysoké teplotě, vzroste navíc pravděpodobnost, že se začnou uvolňovat také škodlivé toxiny. Důkazem může být studie Arizonské univerzity. Při teplotě kolem 21 stupňů bylo v balené vodě naměřeno neškodné množství chemických prvků. Dlouhodobým působením vyšších teplot však hladina toxinů překročila akceptovatelné množství.
„Teplo skutečně narušuje chemické vazby v plastech, jako třeba v plastových lahvích, a tyto chemikálie pak mohou uniknout do nápojů,“ souhlasí s tvrzením vědkyně Julia Taylorová působící na Missourské univerzitě. Dalšími důkazy jsou nález vysoké dávky antimonu a toxického bisfenolu A (BPA) v čínských balených vodách v roce 2014 nebo odhalení velkého množství antimonu při testech mexických balených vod z roku 2016. Oba případy spojuje testování vody v teplotách nad 65 stupňů Celsia, jež běžně dosahují interiéry vyhřátých automobilů zaparkovaných na slunci.
Nikdo netvrdí, že občasné pití z PET lahví se nutně musí negativně odrazit na zdraví spotřebitele, ale vřele se doporučuje možnou hrozbu nepodceňovat a jako alternativu zvolit pro příště láhev skleněnou případně kovovou.