Produkce českého vepřového masa v loni klesla

Začátkem února zveřejnil Český statistický úřad údaje o produkce masa za loňský rok v České republice. Pokles v meziročním období klesl o 0,8 procenta na 447,651 tun masa. Pokles se týkal zejména vepřového, skopového, koňského a kozího masa. Dařilo se naopak zemědělcům v produkci mléka, od kterých se vykoupené mléko zvýšilo o 3,6 procenta na více než 2,43 miliardy litrů.
V prvním čtvrtletí produkce masa loni stoupla o 1,1 procenta, naopak ve druhém čtvrtletí klesla o 0,7 procenta. Ve třetím období klesla o 2 procenta a v posledním o 1,5 procenta.
Vepřové maso, které zaujímá více jak polovinu celkové produkce masa v ČR klesla o 3,5 procenta na 227,739 tun. Důvodem proč poklesla výroba vepřového masa je podle slov ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala, že se výkupní cena prasat snižuje. Ceny jatečných prasat klesly v minulém roce o 12 procent. Hlavní příčinou jsou velké přebytky na trhu, které mají souvislost s ruským embargem na dovoz potravin. S poklesem cen se potýká také sousední Německo, kde byl pokles za loňský rok 4,5 procenta. Naopak roste vývoz do jihovýchodní Asie.
„Současná situace v živočišné výrobě čelí v ČR i v dalších členských státech EU nepříznivým podmínkám. Na propadu výkupních cen vepřového masa a mléka se negativně podepsaly ruské sankce, zrušení mléčných kvót a nadměrná nabídka těchto komodit na světových trzích," zmínil mluvčí Ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Resort také uvedl, že se snaží počet zvířat v České republice zvyšovat.