Prozatímní výsledky kontrol obilovin a obilných mlýnských výrobků

V rámci obilnin sáhli pracovníci SZPI po vzorcích pšenice, špaldy, kukuřice, žita a ječmene. Ze sortimentu mlýnských obilných výrobků se analýzy dočkaly vzorky pšeničné mouky, špaldové mouky (a vloček), žitné mouky (a vloček), ječmenných vloček a jáhel (včetně jáhlových vloček). A odběry nadále pokračují.
Rozbory probíhají výhradně v akreditovaných laboratořích. Hodnotí se více jak 400 druhů pesticidů, mykotoxiny, těžké kovy a dle analýzy rizika příp. další ukazatele. Jedná se tedy o procesně i časově náročný postup.
„SZPI činí maximum pro ochranu tuzemských spotřebitelů, ale současně je nezbytné zdůraznit, že primární odpovědnost za parametry bezpečnosti a kvality dovozových i tuzemských potravin mají dotčení provozovatelé,“ zdůraznil ústřední ředitel SZPI Ing. Martin Klanica.
Na nevyhovující zjištění může SZPI evropské partnery obratem upozornit skrze evropský systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.