Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Průběžné informace z kontrol prodejců burčáku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) doposud provedla kontrolu u 45 prodejců burčáku. Pochybení odhalila téměř u poloviny z nich.
Průběžné informace z kontrol prodejců burčáku

„Porušení zahrnovala chybějící povinné údaje například o výrobci, původu hroznů či alergenech, chybějící průvodní doklady i zneužití chráněného názvu burčák, které lze použít pouze pro nápoj vyrobený z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice,“ okomentoval zjištění mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pracovníci SZPI v cca polovině případů odebrali také vzorky k laboratorní analýze. Nemusí to dělat pokaždé, nicméně neváhají, pokud chybí dokumentace, existují pochybnosti o pravdivosti dokumentace nebo vykazuje-li burčák nějaké senzorické vady. Vzorky se nechávají přirozeně prokvasit a výsledky jsou známy maximálně do dvou měsíců.

Loni z 61 analyzovaných vzorků nevyhovělo deset (pozn. příčiny: přídavky vody a cukru, nadlimitní/podlimitní obsah alkoholu). Laboratoř SZPI v Brně navíc dokáže určit také geografický původ hroznů!

Sankce v tomto odvětví se mohou pohybovat v rozmezí desítek tisíc korun při méně závažných přečinech až po 50 milionů, pokud by prodávaný nápoj ohrozil zdraví zákazníka.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder