Skoro čtvrtina restaurací klame spotřebitele, ukázaly kontroly v loňském roce
Inspektoři hovoří o situaci, kdy v jídelním lístku naleznete například svíčkovou na smetaně, těstoviny se smetanovou omáčkou a další pokrmy se smetanou, přičemž se ukáže, že namísto ní byla použita náhražka na bázi rostlinného tuku. Obdobné záměny se našly i u jídel, kde významnou roli hraje sýr, např. pizza s mozzarellou nebo smažený sýr. Kvalitní parmskou šunku pak někteří provozovatelé vymění za levnější masný výrobek. K šizení dochází také u nápojů. Zákazníkovi místo „pravé“ Kofoly přistane na stole limonáda s kolovou příchutí či namísto 100 % ovocné šťávy jen ovocný nektar.
V České republice v současné době existuje okolo 45 tisíc provozoven společného stravování otevřeného typu (pozn. restaurace, kavárny, rychlá občerstvení, atp.). Pracovníci SZPI smí kontrolovat pouze 30 tisíc z nich. Jejich činností čítá celou řadu úkonů – kontrolu hygienických požadavků (provozní hygiena, prevence šíření onemocnění z potravin, postupy k regulaci škůdců), mikrobiologickou kontrolu (zaměřena na přítomnost zdraví škodlivých mikroorganismů), osobní hygienu zaměstnanců (včetně zdravotní způsobilosti), bezpečnost potravin (přepálené oleje, kontaminace ledu určeného k přípravě nápojů, aj.), značení (např. alergeny) a kvalitu a falšování potravin. Zbylé podniky spadají do kompetence hygienických stanic. Ty se zaměřují pouze na hygienu provozu a osob.
Tento dlouhodobý problém „dvojího metru“ snad vyřeší čerstvě schválená novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, jejíž součástí je sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování pod Potravinářskou inspekci.