Svrchně kvašená piva budou označovány za plná. Dvanáctka zůstane ležákem
Od sebe se svrchně a spodně kvašené pivo liší postupy při výrobě. Roli hraje například teplota, při které vzniká nebo použité kvasinky. Název ležák si produkt vysloužil výrobním postupem, kdy pivo po kvašení může ležet i více jak jeden měsíc.
Původně Ministerstvo zvažovalo, aby se značila piva názvy „plné pivo“ pro všechny „jedenáctky“ a „dvanáctky“.
Nové názvy přinesou nové kategorie
Spodně kvašená piva se budou označovat podle stupňovitosti na nealkoholická, stolní, ležáky a silná piva. Finální dohoda tak zatím podle slov Šuráňa přináší kompromis. Doposud mohli například zákazníci zakoupit pivo s označením speciál, nově tak ponese název silné pivo.
Piva plná ponesou název u současných svrchně kvašených ležáků. Podle slov prezidenta svazu se nevyřešili některé nelogičnosti. Například pokud půjde o 11° či 12° pšeničného spodně kvašeného piva, zůstane mu označení ležák.
Připomínky k vyhlášce o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí jsou v současné době podrobeny připomínkám. Ministerstvo by mělo mít všechny připomínky zpracovány do konce ledna, začátkem února by měly být změny oficiálně představeny.