Sýr z farmy Kozojedský dvůr přišel o označení Regionální potravina

Značka Regionální potravina spadá pod kompetence Ministerstva zemědělství a jejím správcem je Státní zemědělský intervenční fond, který dané ocenění může udělovat a zároveň, při zjištění závažných nesrovnalostí, i odebrat. Za osm let jejího fungování ji získalo přes 400 kvalitních potravinářských a zemědělských produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.
Výše zmíněný výrobek z farmy Kozojedský dvůr v Nítkovicích na Kroměřížsku, který v loňském roce zvítězil v kategorii „Sýry (včetně tvarohu)“, při namátkové kontrole neuspěl. Deklarovaný obsah tuku v sušině měl být minimálně 46%, nicméně laboratorní testy zjistily 39,09%. Přípustná odchylka je plus/mínus 3,2%. Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková připouští: „V tomto případě šlo o velmi malý rozdíl, ale pravidla jsou naprosto striktní.“ Společnost byla vyzvána k odstranění loga značky Regionální potravina Zlínského kraje z obalu.
Jednatel společnosti Kozojedský dvůr s.r.o. Jan Šváb se domnívá, že chyba byla pouze formální a vznikla proto, že byl kontrolní vzorek opatřen starou nálepkou. K celé situaci se vyjádřil následovně: „Měli jsme toho sýra jen velmi málo, necelých pět kilogramů, protože na víc nebylo mléko. Proto ani nešel do prodeje. Jenže přišla kontrola, my jsme zabalili vzorek a na krabičku nalepili starou etiketu.“