Téma Spotřebitelská loga
Články na IQSL.cz
Klasa vs. Regionální potravina
Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.
Potraviny nesoucí ocenění KLASA a Regionální potravina i ty vyrobené podle české cechovní normy nezklamaly
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.
Kvalita máku ověřena značkou České cechovní normy
V současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.
Farma Kozí Hrádek s.r.o. přišla o ocenění kvality dvou svých výrobků
Státní veterinární správa (SVS) na základě zjištění závažného porušení podmínek welfare zvířat na Farmě Kozí Hrádek s.r.o. odebrala značku kvality KLASA zrajícího ovčího sýru Ondráš a ocenění Regionální potravina, jímž se pyšnilo jejich Čerstvé máslo – BIO.
Produkt od Kosteleckých uzenin přišel o značku KLASA
Státní veterinární správa (SVS) při kontrole salámu Čeřínek od výrobce Kostelecké uzeniny odhalila menší podíl masa, než deklaruje etiketa. Na základě tohoto zjištění mu bylo odebráno ocenění značky kvality KLASA.
Značka Regionální potravina slaví první významné kulaté výročí
Již deset let na našem trhu funguje značka Regionální potravina. Za sebou má značný vývoj. Její logo je symbolem kvality, zaručuje původ surovin a jistou výjimečnost. Poděkovat jí můžeme za podporu místních výrobců a obohacení našich jídelníčků.
Obliba biopotravin v Čechách stoupá
Obchod s biopotravinami v České republice má již šestý rok za sebou stoupající tendenci. O rostoucí spotřebě i oblibě informuje poslední zpráva, kterou na základě informací sbíraných v průběhu roku 2016 vydal Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
Pražská šunka se po letech dočkala a je na evropském seznamu Zaručených tradičních specialit
Zástupci Ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa se snahou dostat šunku na seznam Zaručených tradičních specialit začali už v roce 2012. Nyní, po šesti letech, Evropská komise udělila souhlas a „Pražská šunka“ může začít využívat žlutomodré logo, které ji řadí do skupiny elitních výrobků.
Sýr z farmy Kozojedský dvůr přišel o označení Regionální potravina
Při kontrole Státní veterinární správa odhalila, že produkt Bio Domovina polotučný kravský sýr, jenž v červenci loňského roku získal ocenění Regionální potravina, obsahuje nižší procento tuku v sušině, než které uvádí na své etiketě.
Potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina si jej zaslouží
Státní zemědělská a potravinářská inspekce na základě výsledků kontrol opětovně potvrdila vysokou jakost a bezpečnost potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina. Podle slov inspekce jde o kategorii, ve které inspekce dlouhodobě neshledává problémy a oproti ostatním obsahuje velmi malé procento nevyhovujících vzorků.
Cechovní normy s logem pro nadstandardní potraviny
Potraviny budou moci nově získat certifikát, pakliže se vyráběly podle stanoveného technologického postupu. Ve spolupráci s oborovými potravinářskými svazy a Českou technologickou platformou pro potraviny Potravinářská komora ČR (PK ČR) připravuje parametry pro potraviny, které jsou vyráběné podle českých cechovních norem.
Velký test! Šunky s nejvyšší kvalitou propadly
Dostatečný výběr šunek z kategorie masných výrobků lze na pultech sehnat prakticky v každém obchodu s potravinami. Zpravodajský portál MF DNES společně s Potravinářskou komorou ČR provedl rozbor šunek, avšak ty s nejvyšší jakostí, které jsou vrcholem špičkových výrobků v oblasti masných výrobků svou pověst nepotvrdily.
České potraviny budou mít nové logo
Ministerstvo zemědělství představilo nové logo pro české potraviny. Spotřebitelé pomocí loga s českou vlajkou a nápisem „Česká potravina“ nebo jen slovy „Česká potravina“ snáze poznají potraviny vyrobené v Česku. Symbol se státní vlajkou nebo trikolorou by výrobci nesměli používat u potravin, které nemají s Českem nic společného.
Odebrání značky kvality Klasa z výrobku
Na základě zprávy o nevyhovujícím výsledku kontroly plnění požadavků stanovených pro značku KLASA u společnosti Maso Jičín s.r.o. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) rozhodl o odebrání této značky u výrobku TURBO SALÁM. Produkt tak přišel o značku KLASA, a to ke dni 18. prosince 2015.
Externí zdroje






