Třetina „extra panenských“ olivových olejů svou kvalitou neodpovídá
Do laboratoře putovalo dohromady 28 vzorků olivových olejů různých zemí původu, které si český spotřebitel běžně může zakoupit v obchodě. Analýza byla zaměřena na zjištění, zda dle fyzikálních, chemických a senzorických parametrů splňují požadavky pro extra panenské a panenské olivové oleje dané nařízením Komise (EHS) 2568/91.
Rozbor proběhl současně v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (dále jen SZPI). Výsledky ukázaly, že v devíti případech (pozn. 4x olej z Řecka, 2x ze Španělska, 1x z Itálie a 2 vzorky, u nichž byla země původu označena pouze formou „EU“) nešlo o extra panenské oleje, jak se zákazník dočetl na etiketě, ale o oleje nižší kvalitativní třídy. Došlo tak ke klamání spotřebitele.
I když Česká republika neprodukuje tento typ potravin, kontroly probíhají podle standardů požadovaných evropskou legislativou, což dovozci často podceňují a neustále se k nám dostávají olivové oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi neodpovídají avizované kategorii. Proto bude jakost a bezpečnost tohoto sortimentu i nadále přísně sledována.
Informace o zjištěných nedostatcích SZPI předá dozorovým orgánům v příslušných státech. Prodejci musí nevyhovující šarže stáhnout z trhu a kontrolované osoby čeká správní řízení o uložení pokuty.