Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Výsledky kontroly v pražské tržnici SAPA

Státní veterinární správa ve spolupráci s Policií ČR, Celní správou a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí provedla velkou kontrolní akci zaměřenou na živočišné produkty v areálu pražské tržnici SAPA. Při ní byla odhalena řada nedostatků.

Inspekce probíhala přímo v provozovnách. V jedné z nich kontroloři zakázali dále používat její prostory, neboť zde objevili škůdce, plísně a dlouhodobě zanedbaný úklid. V další prodejně našli 90 kg telecího masa a 18 kg ryb, produktů moře a rybích výrobků (konkrétně sépií, krevet, lososů a rybího vývaru), u nichž prodejce nebyl schopen doložit jejich původ. Jelikož se jednalo o potraviny neznámého původu, byly na místě znehodnoceny a zároveň Státní veterinární správa rozhodla o jejich likvidaci. Při kontrole restauračního zařízení bylo zajištěno 295 kg mraženého masa, kterému chybělo označení, a provozovatel neměl zavedený systém sledovanosti.

Při kontrole přepravy byla zjištěna přeprava čerstvého masa v osobním automobilu bez řádného balení a v nevhodných teplotních podmínkách. Dále inspekce objevila 30 kg zmrazených krevet, mušlí a sépií s prošlým datem minimální trvanlivosti v nevyhovujících hygienických podmínkách, na první pohled změněné dlouhodobým skladováním, a 75 kusů neoznačených kachních a křepelčích vajec bez dokladu původu. I v tomto případě došlo ke znehodnocení všech potravin a provozovateli inspekce nařídila zlikvidovat je na vlastní náklady.

Kontrole se nevyhnula ani samotná vozidla sloužící k přepravě potravin. Jeden vůz byl v nevyhovujícím technickém stavu a část určena pro přepravu potravin nesplňovala hygienické požadavky, navíc vestavná chladicí zařízení byla napadena plísní. Jelikož tyto dvě skutečnosti znamenaly riziko pro zdraví spotřebitele, zakázali inspektoři uvést na trh i veškeré potraviny, které se zde nacházely.

V průběhu razie byl uvalen zákaz uvedení na trh pro 170 kg mungo klíčků a 20 kg citronové trávy. Mungo klíčky patří k potravinám s vysokým rizikem výskytu salmonelly a v tomto případě došlo ke špatnému skladování při teplotě v rozmezí 16 – 22,3 stupňů Celsia, přičemž právní normy povolují maximálně 4 stupně Celsia. U citronové trávy byl problémem výskyt plísně, nedostatečné značení a chybějící doklady.

Mezi další neopomenutelné prohřešky patří celková hygiena tržnice. V areálu se nachází velké množství odpadu, které se volně vyskytuje v zázemí určeném ke skladování zboží, což podněcuje riziko rozmnožování hlodavců. Tato fakta budou předána k řešení Hygienické stanici hl. m. Prahy. S kontrolovanými subjekty buje zahájeno správní řízení o uložení pokuty, která v tomto případě může činit až 50 milionů korun.

 

 

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder