Inspekce v lednu letošního roku uzavřela 21 provozoven
Pro srovnání doplníme, že ve stejném období se uzavírka týkala 6 provozoven v roce 2021, 15 provozoven za rok 2020, 10 provozoven v roce 2019 a 13 provozoven v lednu 2018.
Současná bilance zahrnuje nejrůznější typy provozoven – restaurace, pivnice, cukrárny, rychlá občerstvení, prodejny (pozn. velkých obchodních řetězců i maloobchodní), výrobny potravin aj.
K zákazu užívání prostor přistoupí potravinářská inspekce v případě, kdy kvůli stavu provozovny nelze zaručit bezpečnost potravin/pokrmů a existuje tak předpoklad, že dojde k ohrožení zdraví spotřebitele. SZPI proto nabádá provozovatele, aby průběžné údržbě svých provozoven a dodržování hygienických předpisů věnovali plnou pozornost.
Letos se nejčastější příčinou stala nezvládnutá prevence výskytu škůdců, především hlodavců. Mezi další časté nevyhovující zjištění patřil zanedbaný úklid, např. znečištěné podlahy či prodejní regály, viditelné plísně v provozovně, případně v chladicích či mrazicích zařízeních; hromadění odpadu atp.
Je-li na místě uvalen zákaz užívání prostor, inspektoři nařídí provozovateli odhalená pochybení napravit a při následné kontrole vyhodnotí, zda byl podnik uveden do souladu s legislativními požadavky. Teprve poté případně zákaz uvolní. Následně kontrolovanou osobu čeká správní řízení o uložení pokuty.